19 martie 2024, 11:38

„Hristos născut din Maria”: s-a descoperit o inscripție care alimentează dovezile creștine

Arheologii au descoperit primele dovezi ale unei așezări creștine timpurii de acum 1.500 de ani în ceea ce este astăzi un mic sat arab lângă Nazaret, anunță Times of Israel. Potrivit cercetătorilor Autorității pentru Antichități din Israel, o inscripție greacă recent descoperită fusese inițial așezată la intrarea unei biserici din secolul al V-lea. Textul este un pic mai lung, dar conține și secvența: „Hristos născut din Maria”.

Piatra inscripționată a fost descoperită într-un perete al structurii din era bizantină târzie, în timpul săpăturilor din Taibe, în Valea Jezreel din nordul Israelului. Conform textului, biserica a fost fondată sub egida binecunoscutului Teodosie, arhiepiscop regional Beit She’an, al cărui nume, în textul parțial distrus, le-a oferit arheologilor o datare sigură.

Hristos, Teodosie, Toma

Textul grecesc de șapte rânduri, parțial distrus, inscripționat pe piatră, este o inscripție de dedicație, care a fost inițial gravată în timp ce se puneau bazele presupusei biserici. Inscripția completă este:

„Hristos născut din Maria. Această lucrare a celui mai temător și evlavios episcop [Theodo]sius și a umilului T[oma] a fost construită de la temelii […] Oricine intră aici ar trebui să se roage pentru ei ”.

Inscripția nu se referă neapărat la Isus din Nazaret, ci aceasta este o frază talisman, pentru a-i proteja de ghinion pe cei care intră în clădire.

Există o zonă circulară mare goală care întrerupe textul, despre care se crede că a conținut odată o cruce. Arheologii consideră că acea cruce a fost distrusă în mod intenționat, de creștinii sau evreii care locuiau în zonă, înainte de reciclarea pietrei, pentru  a construi peretele viitoarei clădiri. Inscripția era orientată spre interiorul peretelui și nu era vizibilă din exterior.

O altă explicație pentru îndepărtarea crucii este că biserica originală a fost distrusă într-unul dintre cele câteva cutremure care au lovit regiunea în acel timp. Este posibil ca piatra să fi fost deteriorată și apoi reutilizată de creștinii sau evreii care au construit structura ulterioară cu două camere, împodobită cu pardoseli geometrice de tip mozaic, care a fost recent excavată de studenți, voluntari și muncitori din comunitatea locală.

Dovada prezenței creștinilor în zonă

Alte rămășițe din această perioadă au fost descoperite în apropiere de Tamra și o mănăstire a fost descoperită recent în vecinătatea orașului Kfar Kama.

Ruinele unei biserici din perioada cruciaților au fost descoperite anterior la Taibe, dar până acum nu au existat dovezi ale prezenței creștine în epoca bizantină anterioară. Deși locul nu este menționat în Noul Testament, descoperirea faptului că a fost construită aici o biserică din epoca bizantină nu este surprinzătoare.

Noua inscripție a „închis cercul și acum știm că erau creștini în această zonă în această epocă”, a spus Walid Atrash de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

Inscripția a fost descoperită într-un bloc din perete, într-o clădire cu două camere, cu ornamente, construită în epoca bizantină târzie, când atât creștinii, cât și evreii locuiau în Galileea. Nu se știe dacă creștinii sau evreii au construit-o inițial.

Inscripția și clădirea cu două camere au fost descoperite în timpul săpăturilor conduse de Autoritatea pentru Antichități din Israel, înainte de construirea unui drum în interiorul micului sat Taibe.

Foto: Times of Israel


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol