14 martie 2024, 9:37

Ia, inspirație pentru marii creatori de modă ai lumii. Yves Saint Laurent: Bluza românească nu o să iasă niciodată din modă

Yves Saint Laurent, unul dintre cei mai cunoscuți designeri de modă din întreaga lume, un stindard al calității și un revoluționar al modei. A fost cel care a oferit oferit femeilor încredere, libertate și încredere de sine, ceea ce le-a făcut să fie și mai frumoase.

El a fost cel care le-a îmbrăcat pentru prima dată în smoking, ca gest de încurajare și de susținere a luptei pentru acceptarea femeilor într-o lume dominată de bărbați în costume.

Așa cum spunea el însuși, Chanel a reușit să elibereze femeile de sub jugul corsetului și al rochiilor „ceea ce mi-a permis mie ani mai târziu să le dau puterea”, motiv pentru care a făcut din această afirmație un țel.

“Eu mi-am dorit să fiu în serviciul femeilor. Să le servesc trupul, gesturile, atitudinile şi viaţa.

A fost dorinţa mea de a fi alături de ele în marea mişcare de eliberare a femeilor, prezentă în ultimul secol.”

Sursă Foto: vogue.com.au

Începuturi

Pe numele său întreg, algerianul, Yves-Mathieu Saint Laurent ajuns la Paris pe când avea doar 17 ani. Cu schițele în mână a căutat un loc de asistent timp de un an, până când Christian Dior, cel mai renumit designer al momentului, l-a primit în atelierele sale. Acela a fost și momentul în care creatorul de modă și-a prescurtat numele în Yves Saint Laurent.

În urma decesului lui Dior, YSL a reușit să primească postul de dirctor artistic. Și-a făcut debutul în lumea modei pe 30 ianuarie 1958, cu linia sa „Trapeze”, fiind rapid apreciat de citici, entuziasmând atât presa cât și publicul.

Sursă Foto: vogue.com.au

Saint Laurent a reușit să-și deschidă propria casă de modă în anul 1961. Alături de Pierre Barge, unul dintre cei care vor participa activ la dezvoltarea carierei lui YSL, dar care se va dovedi și un prieten devotat al designerului.

Primul atelier a fost deschis pe strada Spontini, nr 30, iar al doilea pe bulevardul Marceau. De aici toate au mers bine, iar cei doi prieteni au reușit să construiască o afacere de succes din modă, parfumerie și accesori. Au reușit să impună un stil nou, în tendință cu ritmul de devzoltare alert al societății moderene, motiv pentru care au fost propulsați pe culmile succesului, casa lor de modă fiind și prima care a reușit vreodată performanța de a fi listată la bursă, în 1989.

Sursă Foto: Elle.com

YSL, prințul modei

Talentul și întreaga sa creație au ajuns să fie recunoscute la nivel mondial, iar Yves Saint-Laurent a primit rapid titulatura de „prinț al modei”. Vizonar și cu perspectivă de geniu în abordarea tuturor creațiilor sale, YSL a primit certificarea „International award of the Council of Fashion Designers of America” (CFDA), una dintre cele mai importante distincții din lumea modei. De asemenea a mai primit și un Oscar pentru întreaga sa activitate din cadrul Operei din Paris, iar președintele Fracois Mitterand i-a acordat insigna de cavaler al Legiunii de Onoare.

Sursă Foto: .gq.com.au

Saint Laurant, personalitate a culturii

Prin stilul său vizionar, YSL a reușit să revoluționeze lumea modei, ca nimeni altul dintre predecesorii săi. În anul 1965, Yves Saint Laurent a reușit să transpună arta 2D în artă 3D realizând Colecția Mondrian. A reinterpretat și recompus opera pictorului olandez Piet Mondran, realizând o linie vestimentară alcăturită manual, din materiale prețioase. Prin această coleție a reușit să aducă conceptul de haute-couture mai aproape de realitate, iar ținutele extravagante cu care lumea a fost obișnuită au fost înlocuite de haine ce puteau fi purtate mai ușor.

Rochia Mondrian din colecția toamnă-iarnă 1965/1966. Sursă Foto: lablouseroumaine.io

În 2009, la licitația Colecției de artă Yves Saint Laurent – Pierre Berge, “Les coucous, tapis bleu et rose”, pictura lui Henri Matisse din 1911, a fost vândută de Casa Christie’s cu un preț record de 32,1 milioane de euro (New York Times), potrivit lablouseroumaine.io. 

Yves Saint Laurent a fost cel care a reușit să ducă ia românească la rangul de operă de artă, realizând o întreagă colecție vestimentară în jurul unuia dintre simbolurile culturii românești. Colecția toamnă-iarnă din anul 1981, numită „La blouse roumaine” a oferit iei locul binemeritat în istoria haute-couture. De atunci, bluza tărănească cu motive florare a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în vestimentația tuturor femeilor din întreaga lume.

Ia românească, sursă de inspirație pentru YSL

Sursă Foto: anothercoolro.wordpress.com

Din simpla dorință de a pune în valoare frumusețea universală a femeii, indiferent de diversele bariere culturale,  YSL a dedicat colecții întregi diverselor culturi ale lumii. A combinat tehnici și materiale diverse reușind să obțină adevărate opere de artă. Un adevărat deschizători de drumuri, Saint Laurent a încălcat așa numitele reguli ale tradiției și a creat o adevărată comunitate a femeilor de pe toate continentele lumii. A crezut în puterea femeilor și a făcut tot posibilul pentru a le face să se simtă încrezătoare în propiile lor forțe, încercând să schimbe lumea în mai bine.

Sursă Foto: lablouseroumaine.io

Bluza românească nu va ieși niciodată din modă.

Ca toate celelalte haine tradiționale,

ea este transmisă din generație în generație.”   

Yves Saint Laurent

„A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie “românească”, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult.” (2009 – Didier Grumbach, decan Institutul Francez de Modă și Președinte al Camerei Sindicale de Haute Couture), potrivit lablouseroumaine.io. 

 

Sursă Foto: lablouseroumaine.io


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol