13 noiembrie 2022, 14:28

Icoane pe ouă de struț

Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiește din 15 aprilie o expoziție de icoane pe ouă de struț.

Expoziția „De rândul Paștilor”se deschide  la ora 17:00, în Sala „Tancred Bănăţeanu” de la MNȚR.

„Prin expunerea de colecţii de autor, 60 de icoane încondeiate pe ouă de struţ realizate de Mariana Andone-Rotaru, în asociere tematică cu icoane pictate pe sticlă din colecţiile Muzeului Ţăranului, vom prezenta publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal, mijlocită de dialogul dintre cele două tipuri de exponate”, informează MNŢR.

Icoanele unicat sunt inspirate după vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă şi reinterpretate pe ouă de struţ prin „scrierea” cu ceară şi băi succesive de culoare, pentru realizarea acestora apelându-se la piese de patrimoniu, păstrate în diferite colecţii muzeale sau colecţii private.

Colecţia celor 60 de icoane încondeiate pe ouă de struţ ilustrează principalele teme iconografice specifice picturii pe sticlă, precum: reprezentările Domnului Iisus Hristos şi a Sfintei Treimi, a Maicii Domnului, reprezentarea praznicelor împărăteşti, a unor teme din Postul Mare şi Săptămâna Patimilor, reprezentări ale sfinţilor.

Biletele costă: adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei.

Biletele pot fi achiziţionate şi online.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala „Tancred Bănăţeanu” până pe 9 mai, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Citește și:

Știți statuile “alea” de la Primărie? Vestea bună e că le puteți lua acasă…

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol