28 aprilie 2024, 15:51

ICR Varșovia: premiera digitală a documentarului „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, producție TVR Timișoara

În data de 19 februarie, când România aniversează Ziua Națională Constantin Brâncuși, ICR Varșovia și TVR Timișoara invită publicul polonez să descopere de la distanță expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, care a avut loc la Timișoara, la Muzeul Național de Artă, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Filmul documentar omonim, realizat de Ionela Gogoț, imagine Marius Danci și Rafael Vasilcin, va avea premiera poloneză pe canalul YouTube al ICR Varșovia și va fi distribuit pe rețelele de socializare.

În documentarul produs de TVR Timișoara, curatoarea Doina Lemny prezintă principalele teme sublimate de Constantin Brâncuși de-a lungul anilor, legăturile artistului cu mediul artistic românesc și internațional și cele mai importante lucrări din expoziție, care provin din colecțiile muzeelor Centre Pompidou din Paris, Tate Gallery din Londra, Fundaţia Guggenheim, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova, dar şi din colecţii particulare. Vizitatorii, iar acum spectatorii, au ocazia să vadă două lucrări inedite, care nu au mai fost prezentate în alte expoziții dedicate lui Brâncuși: prima sa lucrare „Ecorșeul” (1902), restaurată special pentru expoziție, și lucrarea „Borne-frontière” (1945), din colecțiile Centre Pompidou.

Doina Lemny, doctor în istoria artei și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși, a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziții dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuși, dar și în alte muzee. Înainte de retrospectiva de la Timișoara, curatoarea a semnat, printre altele, conceptul expoziției „La sublimation de la forme” (Sublimarea formei), desfășurată la Centrul Bozar din Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia (octombrie 2019 – februarie 2022).

„Brâncuși: surse românești și perspective universale” a fost cea mai importantă retrospectivă dedicată sculptorului român în țara sa natală în ultimii 50 de ani, unul dintre principalele proiecte ale Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Expoziția a fost vizitată de peste 130.000 de persoane și a fost organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Institutul Francez din România și Fundația Art Encounters, cu finanțarea Consiliului Județean Timiș.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol