23 iulie 2024, 8:06

Imagini istorice. Prima transmisiune LIVE de pe Marte

În premieră, vineri au fost transmise imagini aproape în timp real de pe Marte. Agenția Spațială Europeană (ESA) a difuzat imagini în direct de pe Marte, prin evenimentul considerat istoric marcând 20 de ani de la lansarea satelitului Mars Express.

Imaginile, care au putut fi văzute pe YouTube ESA și Twitter ESA au arătat Planeta Roșie, de la o distanță de 300 de milioane de kilometri, într-un mod în care nu a mai fost văzută până acum.

Fluxul de imagini a durat circa o oră, o nouă imagine fiind dezvăluită la circa 50 de secunde, transmite ESA.

În urmă cu exact 20 de ani, pe 2 iunie 2003, satelitul Mars Express al ESA era lansat și pornea în călătoria spre Planeta Roșie, marcând prima misiune europeană pe Marte. A intrat pe orbita planetei Marte în luna decembrie a aceluiaș an și a început misiunea de studiere a atmosferei, climei, structurii planetei, căutând în același timp urme de apă pe suprafașa acestia.

Astăzi au fost celebrate două decenii de când Mars Express se află în spațiu, deși inițial fusese gândită ca o misiune de 687 de zile terestre. Satelitul și-a îndeplinit toate obiectivele, furnizând informații spectaculoase despre Planeta Roșie.

Cu 1,1 miliarde de km făcuți pe parcursul a peste 24.000 de orbite marțiene, cu peste 170 de doctoranzi formați și peste 1.800 de lucrări științifice publicate cu ajutorul datelor Mars Express, misiunea este considerată una dintre cele mai de succes ale ESA.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol