27 aprilie 2024, 19:13

Important! Recomandările medicului pentru a preveni arsura solară

Arsura solară este o reacție inflamatorie a pielii, la acțiunea radiațiilor UV, prezențe în lumina solară sau produse de surse artificiale, cum sunt lămpile cu ultraviolete sau solarul. Pielea roșie, dureroasă și care se simte fierbinte la atingere reprezintă semne ale arsurilor solare.

Pentru ca pielea să nu aibă de suferit, fie că mergem sau nu la plajă, aplicarea unei creme de protecție este obligatorie, consideră medicul primar dermatolog Loriana Feier, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, membru al Societății Române de Dermatologie și membru al Societății Europene de Dermatovenerologie. Aceasta a efectuat un stagiu de patru ani în orașul francez Marsilia.

Potrivit medicului, este important să ținem cont, pentru sănătatea pielii, de aplicarea cremelor de fotoprotecție, purtarea unor haine corespunzătoare, ochelari de soare, pălărie și respectarea orelor de expunere la soare.

„Creme de protecție în anii noștri sunt obligatorii, adică nu mai este un moft. Trebuie să-ți aplici cremă de soare și când mergi dimineața la piață sau până la serviciu.

Cremele se aplică dimineața, dar dacă ai o treabă în cursul zilei, se reaplică, nu sunt toate fotostabile. Eu prefer întotdeauna factor de protecție 50, dar pentru cei cu piele de culoare închisă dacă merg în spații închise pot să aplice și cu factor 30”, a declarat pentru Tion medicul primar dermatolog Loriana Feier.

Aceasta le atrage atenția să nu expună la soare copiii mici. Bebelușii pot fi expuși foarte puțin la soare doar dimineața devreme și seara după ce părinții le aplică creme cu filtre minerale.

„Insist pentru vestimentație, să purtăm chiar haine cu mânecă lungă, francezii spun de culoare închisă, dar părerea mea este ca țesătura să fie cât mai plină, cum ar fi hainele de in. Beneficiul protecției nu este doar pentru o vară pentru că razele de soare se adună de-a lungul vieții”.

Expunerea la soare fără măsuri de protecție poate să ducă, în timp, la îmbătrânirea pielii, pierderea elasticității, riduri și chiar la cancer de piele. De asemenea, cei care nu poartă ochelari de soare riscă să le fie afectați ochii.

„Alimentația în timpul verii la plajă trebuie să includă fructe, legume, pește și fructe de mare pentru că și acizii grași omega ajută la protejarea pielii de razele UVB. Se cunoaște că și boabele de cacao conțin mulți antioxidanți, însă în ciocolată își pierd din proprietăți. Vitaminele C și E sunt iarăși importante, contribuie la fotoprotecție, dar și morcovii, roșiile sunt cunoscute că au un rol protector”, a  Loriana Feier.

Medicul specialist nu recomandă mersul la solar și atrage atenția că persoanele care au acest obicei se pot alege cu modificarea alunițelor, îmbătrânirea pielii, apariția mai rapidă a ridurilor și chiar cancer de piele.

„Nu recomand deloc mersul la solar. În Franța, profesorul cu care lucram nici nu-i consulta pe cei care mergeau la solar”, a încheiat Feier.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol