27 aprilie 2024, 9:36

NASA a descoperit un “super-Pământ” pe care s-ar putea locui. Cât de departe este?

NASA a descoperit un „super-Pământ” care ar putea fi locuibil – și se află la „doar” 137 de ani-lumină depărtare, scrie New York Post.

„După standardele astronomice, nu este prea rău!”, a ținut să precizeze agenția pe X  (fost Twitter) despre planeta botezată TOI-715 b.

Planeta este de aproximativ o dată și jumătate mai mare decât Pământul și completează o orbită completă – sau „un an” – în doar 19 zile, a dezvăluit NASA.

Mai promițător, roca spațială are o zonă locuibilă „conservatoare” în jurul stelei sale părintești, ceea ce înseamnă că pe suprafața sa s-ar putea forma apă lichidă, care ar fi vitală pentru a susține forme de viață.

O a doua planetă, mai mică, ar putea fi în apropiere, care măsoară doar puțin mai mare decât Pământul și, de asemenea, ar putea locui în interiorul zonei locuibile „conservatoare”, a raportat NASA, precizând că planeta „ar putea să-și facă apariția la momentul potrivit”.

Soarele lor

TOI-715 b se învârte în jurul unei pitice roșii, care este mai mică și mai rece decât Soarele. Acestea sunt cunoscute pentru că sunt „cel mai bun pariu pentru găsirea de planete locuibile”, a declarat NASA.

„Aceste planete fac orbite mult mai apropiate decât cele din jurul unor stele precum soarele nostru, dar pentru că piticele roșii sunt mai mici și mai reci, planetele se pot înghesui mai aproape și totuși se pot afla în siguranță în zona locuibilă a stelei”, a adăugat agenția.

Orbitele mai strânse – în acest caz, 19 zile – permit oamenilor de știință să observe planeta mai frecvent.

Totuși, o parte a planetei se află întotdeauna cu fața spre steaua sa, ceea ce înseamnă că diferențele de temperatură ar putea fi foarte mari.

Planeta TOI-175 b se alătură listei de planete posibil locuibile pe care telescopul Webb le poate examina pentru a găsi semne ale unei atmosfere, a precizat compania spațială.

Exoplanetele sunt lumi situate în afara sistemului nostru solar și au fost studiate de telescopul spațial James Webb începând din 2018.

Cât de departe este?

„Mult va depinde de celelalte proprietăți ale planetei, inclusiv de cât de masivă este și dacă poate fi clasificată ca o „lume a apei” – ceea ce face ca atmosfera sa, dacă este prezentă, să fie mai proeminentă și mult mai greu de detectat decât cea a unei lumi mai masive, mai dense și mai uscate, care probabil își va păstra atmosfera mai puțin proeminentă mai aproape de suprafață”, a declarat NASA.

Planeta a fost descoperită luna trecută de o echipă internațională de oameni de știință condusă de Georgina Dransfield de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie.

Distanța la care se află –este de 137 de ani-lumină. Spre comparație, distanța între Pământ și soare este de 150 de milioane de kilometri, adică 0,000156 ani lumină. Așadar distanța până la TOI-175 b este de 8,7 milioane de ori mai mare decât distanța de la Terra la Soare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol