24 iulie 2024, 0:41

Important: Spălatul pe mâini reduce bolile diareice cu 30% până la 48%

Spălatul mâinilor cu săpun este cea mai eficientă, ușoară și accesibilă metodă de a preveni infecțiile și de a salva vieți!

Anual, data de 15 octombrie marchează Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, și subliniază importanța igienei mâinilor pentru protejarea împotriva unor boli grave.

Această zi a căpătat o și mai mare importanță în urma pandemiei COVID-19, reamintind populației rolul crucial pe care îl joacă utilizarea apei și săpunului în prevenirea răspândirii bolilor:

  •  Reduce bolile diareice cu 30% până la 48%;
  •  Reduce infecţiile respiratorii acute cu 20%;
  •  Previne răspândirea unor boli precum holera, Ebola, shigeloza, SARS şi hepatita E;
  •  Protejează împotriva infecţiilor asociate şi reduce răspândirea acestora;
  •  Creşte rezistența antimicrobiană.

Tema aleasă pentru anul 2023 – 𝑀𝑎̂𝑖𝑛𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑢𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑙𝑎 𝑖̂𝑛𝑑𝑒𝑚𝑎̂𝑛𝑎̆ – evidențiază progresele înregistrate în ultimii ani în privința igienei.

Această zi se adresează, în special, copiilor, care contractează cu ușurință bolile diareice şi respiratorii. În ţările sărace, apa și săpunul reprezintă un lux pe care multă lume nu și-l permite.

Circa 40% din populația lumii nu are acces la instalații de bază pentru spălarea mâinilor, și doar 57% dintre școlile din întreaga lume le oferă elevilor facilități de bază pentru igiena mâinilor.

𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐚̆𝐥𝐚̆𝐦 𝐩𝐞 𝐦𝐚̂𝐢𝐧𝐢?

În primul rând, după utilizarea toaletei și înainte de contactul cu mâncarea!

După ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau ați strănutat;

După contactul cu un animal, furaje sau deșeuri;

După ce ați atins gunoiul.

𝐂𝐮𝐦 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐚̆𝐥𝐚̆𝐦 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐜𝐭 𝐩𝐞 𝐦𝐚̂𝐢𝐧𝐢?

Spălarea corectă a mâinilor necesită săpun și apă curentă. Umeziți mâinile, acoperiți-le cu săpun și frecați bine, inclusiv în zona dintre degete și de sub unghii, timp de aproximativ 20 de secunde.

Clătiți cu apă curată și ştergeți mâinile cu un prosop curat. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 40-60 de secunde pentru întregul proces de spălare, de la umezirea mâinilor și aplicarea săpunului, până la uscarea completă.

𝐅𝐚𝐜𝐞𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐠𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐮, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐛𝐨𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞! 𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐯𝐢𝐞𝐭̦𝐢


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol