27 aprilie 2024, 16:30

IMPOSIBILUL OMAGIU. Peste 400 de persoane care au participat la acțiuni de omagiere a lui Navalnîi au fost reținute

De două zile, oamenii din mai multe zone ale Rusiei au depus flori în diverse locuri improvizate, ca omagiu pentru Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, mort în detenție la 47 de ani. Peste 400 de persoane care au participat la astfel de acțiuni au fost reținute, iar în unele cazuri, instanțele au început să emită decizii de plasare în arest, relatează publicația independentă rusă Novaia Gazeta și ziarul american The New York Times.

Reținerile au avut loc în 36 de orașe din întreaga Rusie, potrivit proiectului pentru drepturile omului OVD-Info.

În ciuda acestor riscuri, oamenii continuă să iasă în stradă și să facă mici gesturi ca omagiu pentru principalul opozant al lui Vladimir Putin, scriu publicațiile citate. Rușii au mers sâmbătă de-a lungul Inelului Grădinilor din Moscova, purtând buchete de flori pe care le-au depus la unul dintre monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi.

Familia lui Aleksei Navalnîi și colaboratorii lui apropiați au confirmat sâmbătă, pe 17 februarie, moartea politicianului de opoziție rus într-o închisoare din zona artică. Ei cer ca trupul opozantului să le fie predat imediat.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a scris pe X (fostul Twitter) că – după cum arată un document oficial înmânat mamei politicianului, decesul din închisoarea numită „Lupul Polar” s-a produs la ora locală 14:17, pe 16 februarie.

„Un angajat al coloniei penitenciare spune că trupul lui Navalnîi este acum la Salekhard (oraș din regiunea Iamalia-Neneția din nordul Federației Ruse – n.r.). A fost ridicat de către investigatorii [închisorii]. Acum, fac «cercetări». Cerem ca trupul lui Alexei Navalnîi să îi fie dat familiei imediat”, a scris Kira Iarmîş pe 17 februarie.

Cu puțin timp înainte, ziarul Novaia Gazeta scria că Ludmila Navalnîia, mama lui Aleksei, plecase către închisoare, care se află în orașul Karp, regiunea Iamalia-Neneția, la 1.000 de kilometri de Moscova.

Ulterior, echipa lui Aleksei Navalnîi a spus că trupul lui nu se află la morgă unde oficialii au spus că se află.

Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt al activistului rus, a declarat că mama și avocatul lui Navalnîi au ajuns la morgă, la Salekhard, dar că aceasta a fost închisă.

Într-o actualizare pe X, fost Twitter, Kira Iarmîş a spus că amândoi au fost „asigurați” că trupul lui se află acolo.

Un deţinut din colonia „Lupul polar”, acolo unde era închis Aleksei Navalnîi, a povestit că acesta ar fi murit mult mai devreme decât au anunțat autoritățile. El descrie agitația de cu o seară înainte din închisoare.

Opozantul Aleksei Navalnîi a murit probabil mult mai devreme decât a anunţat Serviciul Federal Penitenciar, a declarat pentru Novaia Gazeta Europe un deţinut al coloniei penitenciare IK-3 „Lupul Polar”, sub rezerva anonimatului, scrie The Moscow Times, preluat de News.ro.

Deținutul povestește că „o agitaţie de neînţeles a început în colonie încă din seara zilei de 15 februarie”: verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 şi 20:30, „a fost mult accelerată”.

Apoi, toată lumea a fost închisă în barăci, avertizată să nu facă nicio mişcare, iar securitatea a fost întărită.

„S-a auzit cum nişte maşini au intrat pe teritoriul zonei (penitenciare) seara târziu şi noaptea, de trei ori, dar ce fel de maşini, nu se poate vedea pe geam”, a spus deţinutul.

În dimineaţa zilei de 16 februarie a început cu o percheziţie totală: personalul coloniei a confiscat mai multe telefoane mobile, cărţi, precum şi fierbătoare, care fuseseră trecute cu vederea anterior. Deţinuţii au tras concluzia, din ce vorbeau gardienii, că era aşteptată în colonie o inspecţie.

Deținutul care a vorbit cu ziarul de opoziţie Novaia Gazeta Europe – care relatează din străinătate – a precizat că administraţia află de obicei despre astfel de inspecţii cu o lună înainte şi se pregăteşte din timp pentru ele.

El a povestit că în colonia penitenciară s-a aflat despre decesul lui Aleksei Navalnîi în jurul orei 10.00 ( ora 08.00, ora Moscovei).

Unitatea de tip celulă unică, unde era ţinut în izolare politicianul, se află departe de cazarmă, dar în apropierea acesteia nu se aflau, totuşi ambulanţe.

O ambulanţă a apărut abia după aflarea veştii morţii opozantului.

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunţată. Cel mai probabil, încă de seara. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă, iar dimineaţa să organizeze un raid?”, a spus deţinutul.

În acelaşi timp, el a precizat că moartea lui Navalnîi a fost o surpriză pentru autorităţile coloniei.

„Încă de dimineaţă, atât ‘stăpânul’ (şeful coloniei), cât şi ‘kum’ (şeful părţii operaţionale a coloniei) umblau ca şi cum ar fi avut o pungă pe cap”, a declarat interlocutorul pentru publicaţie.

El a mai spus că în jurul orei 13:00, ora Moscovei, mai multe maşini au sosit la administraţie: una de la IK-18 „Bufniţa polară” – o colonie penitenciară pentru condamnaţi pe viaţă, alte două de la Labitnanghi – cel mai apropiat oraş de aşezarea din Harp – şi una de la Salehard – capitala districtului autonom Iamalo-Neneţ.

Deţinutul a sugerat că participanţii la întâlnire „elaborau o poziţie comună în faţa comisiei de la Moscova”.

În colonie s-a aflat despre sosirea comisiei de la biroul central al Serviciului Federal Penitenciar cam în acelaşi timp cu moartea lui Navalnîi. Potrivit deţinutului, aceasta a fost încă o dovadă că politicianul a murit mult mai devreme decât s-a anunţat.

Aleksei Navalnîi, comemorat în faţa Ambasadei Rusiei din Bucureşti

În faţa sediului Ambasadei Rusiei de la Bucureşti s-au strâns astăzi, la amiază, zeci de oameni pentru a-i aduce un ultim omagiu disidentului rus, Aleksei Navalnîi.

„Pentru democraţie trebuie să luptăm tot timpul!” – a fost mesajul celor care au venit cu flori şi lumânări. Pe trunchiul unui copac de pe Şoseaua Kiseleff, unde se află Ambasada Rusă, a fost pus un afiş pe care numele Kiseleff este tăiat cu roşu şi înlocuit cu Navalnîi.

Unul dintre cei aproximativ 20 de jandarmi prezenţi i-au reproşat europarlamentarului Vlad Gheorghe, cel care a organizat acţiunea, că autorităţile locale nu au fost înştiinţate cu 48 de ore înainte ca adunarea publică să aibă loc.

Sursa: RFE/RL

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol