22 august 2023, 17:18

”În 1956, soldații ruși capturați spuneau că nu știu ce caută la Budapesta. În 1968, că nu știu ce caută la Praga”. Opinia unui istoric despre ”amnezia” rusească

Mulți am văzut înregistrări video cu mărturii ale militarilor ruși capturați de ucraineni. Unul vorbea la telefon cu mama lui, care nu avea vești despre el și îi mărturisea, ”în direct”, că este, de fapt, în Ucraina, unde ”se comit crime, sunt omorâți oameni”, și nu la un exercițiu militar, așa cum i se spusese. Am decis să nu difuzăm aceste mărturii. Instinctiv. Nu avem de unde ști cât adevăr conțin: pot fi rezultatul spaimei și încercării de a scăpa de răspundere sau pot fi obținute prin constrângere.

Iată că un istoric, Mădălin Hodor, angajat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii, Bucureşti, ne împrospătează memoria sau, după caz, informează pe cei care nu știau cum stă treaba cu memoria la ruși, când declanșează câte o invazie.

Pentru că pe rețelele de socializare circulă tot felul de opinii referitor la faptul că militarii de rând nu ar ști, de fapt, ce sunt puși să facă, nu au știut unde pleacă și ce va urma, Mădălin Hodor s-a decis să posteze următorul text în pagina sa de Facebook. Scurt și clarificator. Îl redăm integral:

În 1956, soldații ruși capturați de luptătorii maghiari spuneau că ei nu știu ce caută la Budapesta. Că lor li se spusese că în Ungaria este o contrarevoluție și că ei trebuie să apere populația civilă.
În 1968, soldații ruși interpelați și apostrofați pe stradă de către praghezi spuneau că ei nu știu ce caută la Praga. Că li se spusese că fac exerciții militare.
În 2022, imaginile postate și difuzate pe rețelele de socializare ne arată soldați ruși care spun că ei nu știu ce caută în Ucraina. Că li s-a spus că e o operațiune militară specială.
Văd că există mulți oameni care chiar cred (sunt și îndemnați să creadă în mod subtil) că soldații ruși sunt niște sărmane victime ale propagandei lui Putin. Că ei sărăcuții umblă prin Ucraina cu tancul, ucigând în dreapta și dărâmând în stânga pentru că nu știu ce fac. I-a pus Putin, ei nu au discernământ.
Nu întru în detalii căci e prea veche această metodă de a te disculpa spunând că tu nu știi ce faci, că nu eșți de aici, că ți-ai făcut tema în alt caiet. Au folosit-o sute de mii în zeci de alte războaie, masacre, acte de genocid.
Uite că eu unul nu cred. Eu nu cred că soldații ruși nu știu sărăcuții ce fac. Eu cred că știu ce fac”.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE