1 mai 2024, 22:41

În cel mult 25 de ani nu vom avea gheață în Oceanul Arctic

Topirea gheții din Marea Arctică se întâmplă mai repede, iar asta nu mai surprinde pe nimeni. Între 2030 și 2050, Oceanul Arctic ar putea să nu mai aibă gheață deloc în timpul verii, cu zeci de ani mai devreme decât se preconiza în cel mai recent raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC).

Acest lucru nu poate fi evitat nici măcar prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Zona acoperită de gheața marină arctică atinge de obicei maximul în martie și minimul în septembrie, scrie publicația ungară Qubit.

Începând cu sfârșitul anilor ‘70, aria acoperită vara de aceasta a scăzut cu aproape 50%, iar procesul se accelerează, fapt deloc surprinzător, deoarece temperatura din regiune crește mult mai repede decât media globală.

Conform raportului IPCC 2021, care sintetizează fundamentele fizice ale schimbărilor climatice, pe lângă descreșterea suprafeței ocupate, gheața a devenit mai proaspătă, mai subțire și mai dinamică.

Cercetătorii au calculat evoluția minimă până în 2100 a suprafeței de gheață marină, folosind semnalul emisiilor de gaze cu efect de seră detectat în observații.

Valorile acestuia au fost determinate folosind cele trei seturi de date de observare prin satelit în patru scenarii diferite de schimbări climatice.

Proiecțiile care integrează măsurătorile arată o reducere mai rapidă a suprafeței în fiecare scenariu privind emisiile și estimează primul an aproape fără gheață marină arctică în jurul perioadei 2030 – 2050.

Pe măsură ce încălzirea continuă, Oceanul Arctic nu va mai avea gheață până în 2100, și nu doar în septembrie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol