29 martie 2024, 10:58

„În continuarea programului, tânăra Maria Tănase!”. 80 de ani de la debutul radio al „Păsării Măiestre”

Pe data de 20 februarie 1938, la câteva minute după orele 3 ale amiezii, crainicul postului Radio București anunță: „în continuarea programului nostru de la ora satului, vă rugăm să ascultați patru cântece populare interpretate de tânăra cântăreață Maria Tănase”. Tânăra în vârstă de 25 de ani  își drege glasul, dă un semn tarafului lui Ion Matache și începe cu piesa „M-am jurat de mii de ori”. Așa debuta Maria Tănase în urmă cu 80 de ani.

Maria Tănase a cântat prima dată la vârsta de 8 ani, la Căminul Cultural „Cărămidarii de Jos”, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari. Urmează liceul „Ion Heliade Rădulescu”, unde face însă doar trei clase. În această perioadă se apucă de fumat, viciu care, în cele din urmă, avea să-i ruineze atât cariera, cât și viața.

sursa: jurnalul.ro

În primăvara anului 1934 se angajează la Teatrul „Cărăbuș”. Aici se împrietenește cu marele dramaturg Tudor Mușatescu, care o ajută să tragă o piesă la fabrică de discuri, „Lifa Record”. Aici imprimă „Romanța Mansardei”, piesa lui Nelu Mânzatu. Melodia devine șlagăr, iar Mariei i se duce vestea în București.

În 1935 merge la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică. Peste o vară imprimă „Cine iubește și lasă” și „M-am jurat de mii de ori”, acompaniată de taraful „Costică Vraciu”, din Gorj.

sursa: a1.ro

Astfel ajungem la momentul 20 februarie 1938. Într-o zi rece de duminică Maria Tănase debutează la radio București. Alături de ea se află taraful lui Ion Matache, compus din doi violoniști, un contrabasist, un țambalist și un cobzar. Crainicul anunță: „În continuarea programului nostru de la ora satului, vă rugăm să ascultaţi patru cântece populare interpretate de tânăra cântăreaţă Maria Tănase acompaniată de taraful Ion Matache”. Maria intervine: „Dacă vă place, vă rog să-mi daţi voie să cânt şi eu”. 

Maria Tănase debuta pentru publicul larg, iar poporul o îndrăgea. Compozitorul Theodor Rogalski, aflându-se printre ascultători, a comentat astfel evenimentul: Ne aflăm în faţa unui fenomen! N-am auzit până azi nici un cântăreţ izbutind să interpreteze cu asemenea talent şi originalitate cântecul nostru popular, păstrând nealterată autenticitatea versului şi melodiei”. Ulterior, aceasta a dus cântul popular în casele oamenilor, iar peste numai câteva luni era botezată „Pasărea Măiastră” de către Nicolae Iorga.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol