9 mai 2021, 23:23

În Coreea de Nord e atât de rău, că până și rușii pleacă. În țară mai sunt sub 300 de străini

Imaginea diplomaților ruși care au părăsit Coreea de Nord cu drezina, în lipsă de altceva, a făcut înconjurul lumii. Acum, puși la adăpost, ei povestesc grozăviile de care au avut parte.

În acest caz, peste hibele ascunse sau vizibile ale Guvernului de la Phenian s-a suprapus blocada strictă provocată de coronavirus. Kim Jong-un și-a dat seama că nu are absolut nici o șansă dacă boala se răspândește și a făcut ce știe el mai bine – a închis țara.

Diplomați ruși care au părăsit Coreea de Nord au descris lipsuri acute de medicamente și alte bunuri de bază în țară, oferind indicii despre o criză alimentată de una dintre cele mai stricte carantine impuse în întreaga lume pentru combaterea pandemiei de COVID-19, relatează The Guardian.

Lipsă acută de bunuri esențiale, medicamente

Angajați ai ambasadei ruse din Phenian au descris într-o scrisoare postată online joi o „ieșire colectivă” a personalului diplomatic străin despre care au prezis că „din păcate nu va fi ultima” din cauza condițiilor intolerabile din capitala nord-coreeană.

Sunt de înțeles cei care părăsesc capitala nord coreeană. Aproape nimeni nu poate tolera restricțiile totale fără precedent [asupra indivizilor], lipsurile acute de bunuri esențiale, printre care și medicamentele, lipsa oricărei posibilități de a rezolva problemele de sănătate”, au scris membrii ambasadei ruse.

Aceștia au adăugat că „aproape că n-au mai rămas deloc diplomați” în Phenian, estimând că prezența internațională totală s-a redus la doar 290 de persoane în întreaga Coree de Nord.

Exodul

Majoritatea străinilor au părăsit țara până în luna decembrie a anului trecut, o excepție notabilă reprezentând-o personalul organizațiilor umanitare.

În luna februarie diplomați ruși și familiile lor au fost forțați să părăsească Coreea de Nord într-o vagonetă acționată manual  – o drezină, în fapt – după ce au petrecut peste 30 de ore la bordul unui tren care i-a transportat de la Phenian la graniță.

Autoritățile nord-coreene au închis granițele țării în luna ianuarie a anului trecut ca parte a ceea ce reprezintă probabil cea mai strictă carantină anti-COVID-19 impusă oriunde în lume.

Analiștii afirmă că măsurile au permis guvernului totalitar să exercite un control și mai mare asupra vieții cotidiene a nord-coreenilor, similar cu cel din timpul marii foamete din anii 1990.

Comerțul cu China s-a prăbușit. Inundații, pandemie, penurie de alimente

Deși informațiile din această țară extrem de izolată chiar și înaintea pandemiei sunt puține, există indicii privind lipsa hranei și o criză care se adâncește.

Șase grăniceri nord-coreeni au dezertat în China săptămâna trecută, aceștia afirmând că sunt „înfometați și obosiți”. Deși astfel de dezertări au loc cu regularitate, este neobișnuit ca un grup atât de mare să treacă granița împreună.

Comerțul dintre Phenian și Beijing, principalul partener comercial al Coreei de Nord, s-a prăbușit cu aproximativ 80%.

Importurile de alimente și medicamente au ajuns la aproape 0 anul acesta după ce guvernul nord-coreean a afirmat că importurile și „praful galben” suflat dinspre granița cu China ar putea contribui la răspândirea coronavirusului.

De asemenea, o serie de inundații severe au subminat producția agricolă, agravând penuria alimentară din țară.

În mod oficial Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de COVID-19 în țară, afirmând că a oprit răspândirea epidemiei pe teritoriul său prin restricțiile de călătorie severe și măsurile de carantină.

Citește și:

Cum a încercat Coreea de Nord să fure vaccinul de la Pfizer

Câți ani de închisoare primești în Coreea de Nord dacă vezi un “film străin”?


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.