26 aprilie 2024, 13:00

În Kenya au fost descoperite unelte din piatră cu o vechime aproximativă de 2,9 milioane de ani

În Kenya, au fost dezgropate unele dintre cele mai vechi unelte din piatră folosite vreodată de oameni. Acestea datează cu aproximaţie de acum 2,9 milioane de ani, scrie BBC.

Oamenii de ştiinţă au declarat că descoperirea este o dovadă a faptului că uneltele erau folosite şi de alte „ramuri” ale primilor oameni, nu doar de strămoşii lui Homo Sapiens, aşa cum credeau anterior cercetătorii.

Cercetătorii doresc să afle care dintre oamenii preistorici au folosit aceste unelte. Ele sunt și cele mai vechi exemplare studiate până acum și pot fi încadrate , după cum spun specialiștii , într-un tip de tehnologie numit Oldowan. La fața locului au mai fost găsiți doi molari ai unui individ aparținând speciei Paranthropus. Acestă specie fiind înrudită cu Homo Sapiens.

”Asocierea dintre uneltele Nyayanga şi Paranthropus ar putea redeschide problema creatorului celor mai vechi unelte Oldowan. Poate nu doar indivizi din specia Homo, dar şi alte feluri de hominini procesau hrana cu ajutorul tehnologiei Oldowan”, a declarat antropologul Thomas Plummer de la Queens College din New York, autor principal al cercetării publicate în revista Science.

Molarii sunt cele mai vechi fosile de Paranthropus, indivizi care se deplasau biped şi care combinau caracteristici de la maimuţe şi de la oameni, prezentând adaptări pentru masticaţie intensă inclusiv un craniu cu o muchie osoasă de care erau ataşaţi muşchii puternici ai maxilarului, asemănător gorilelor.

Până acum, cele mai vechi exemple cunoscute de Oldowan datează din urmă cu circa 2,6 milioane de ani şi au fost descoperite în Etiopia. Speciile Homo erectus au dus apoi tehnologia Oldowan până în Georgia şi China, potrivit agenției Reuters.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol