28 martie 2024, 12:12

În Marea Britanie se va testa vaccinul anticancer de la BioNTech

Guvernul britanic a anunțat recent că a încheiat un parteneriat cu firma germană BioNTech pentru a testa vaccinuri împotriva cancerului și a altor boli. Proiectul își propune să se bazeze pe tehnologia vaccinului cu ARNm, pentru care BioNTech a devenit celebră, și care a avut un succes atât de mare în prevenirea bolilor grave și a deceselor cauzate de COVID.

Scopul acestui nou proiect este de a oferi 10.000 de terapii personalizate pacienților din Marea Britanie până în 2030. Testele ar putea începe chiar din această toamnă.

Metode clasice

Până de curând, cancerul a fost tratat prin chirurgie (tăierea celulelor canceroase), radioterapie (asemănătoare cu arderea celulelor canceroase) și chimioterapie (oprirea divizării celulelor canceroase prin uciderea directă a acestora). Aceasta din urmă este bine cunoscută pentru efectele sale secundare dure.

În ultimul deceniu, însă, am asistat la apariția unor tratamente mai noi, cum ar fi imunoterapia. Imunoterapia acționează, de obicei, prin blocarea receptorilor (proteine cu nume precum CTLA-4, PD1 sau PDL1) de pe suprafața celulelor canceroase.

Sistemul nostru imunitar știe deja cum să lupte împotriva cancerului, dar aceste proteine sunt folosite de celulele canceroase pentru a opri sistemul imunitar. Prin blocarea acestor receptori, sistemul imunitar poate recunoaște cancerul ca fiind un inamic și îl poate ucide – ca și cum ar îndepărta mantia unui intrus.

Deși aceste medicamente au propriile efecte secundare, acestea sunt, de obicei, mult mai puțin severe decât chimioterapia. Iar atunci când funcționează, pot fi continuate timp de mai multe luni sau chiar ani.

În urmă cu mai bine de un deceniu, oamenii de știință au observat că acestea funcționează deosebit de bine în cazul melanoamelor, o formă agresivă de cancer de piele. De atunci, am văzut că ele funcționează și în multe tipuri de cancer diferite, de la cancerul pulmonar la cancerul de vezică urinară, în cancerele cu multe PDL1 la suprafață, la cele cu multe mutații în ADN.

Dar ele nu funcționează în toate tipurile de cancer și, adesea, nu funcționează deloc. La fel ca și alte medicamente împotriva cancerului, acestea pot funcționa o perioadă de timp, iar apoi nu mai funcționează.

Vaccin cu ARNm

În decembrie 2022, companiile farmaceutice Moderna și Merck au raportat rezultate pozitive cu un vaccin personalizat împotriva cancerului. Pacienții din cadrul studiului în curs de desfășurare aveau melanom în stadiul 3, ceea ce înseamnă că boala se răspândise la ganglionii limfatici din apropierea cancerului.

Modul normal de acțiune ar fi o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii și a ganglionilor limfatici din jur și apoi administrarea de perfuzii cu un medicament anti-PD1 (de obicei Keytruda de la Merck).

În această nouă abordare personalizată a vaccinului, oamenii de știință au luat mostre de melanom ale pacienților și au analizat literele din ADN-ul acestora. Ei au luat până la 34 dintre cele mai mutate părți ale ADN-ului, așa-numitele neoantigene, și le-au introdus într-un fir de ARNm – care poate fi considerat ca fiind software-ul din celule, între ADN (hard disk-ul) și proteine (hardware-ul). Acest ARNm a fost apoi administrat pacienților sub forma unui vaccin personalizat. Este personalizat deoarece fiecare persoană are neoantigeni diferiți, astfel încât fiecare participant la studiu a primit vaccinuri ușor diferite, cu până la 34 de mutații diferite codificate într-un singur fir de ARNm.

La fel ca în cazul vaccinurilor COVID cu ARNm, ARNm a produs o mică parte din cancer în interiorul pacienților, iar sistemul imunitar a reacționat împotriva acestuia pentru a le oferi protecție.

Vaccin personalizat

Rezultatele acestui studiu aflat la jumătatea stadiului au arătat că adăugarea vaccinului personalizat împotriva cancerului a redus riscul de revenire a cancerului (sau de deces din cauza cancerului) cu 44% în comparație cu abordarea standard (operație urmată de imunoterapie anti-PD1). Și nu au existat efecte secundare suplimentare în plus față de cele ale imunoterapiei existente.

În timp ce aceste rezultate sunt potențial de schimbare a jocului, trebuie să vedem rezultate și în alte tipuri de cancer, în cadrul unor studii mai mari. Este incredibil de interesant faptul că una dintre cele mai mari companii producătoare de ARNm, BioNTech, se va asocia cu Marea Britanie pentru a dezvolta un centru de cercetare la Cambridge, care va analiza aceste abordări și le va oferi la 10.000 de pacienți din NHS, fie în mod obișnuit, fie în cadrul unor studii.

Progresele în medicină se fac, de obicei, cu pași mici, dar acest vaccin împotriva cancerului – o nouă formă de medicină personalizată și țintită – ar putea fi un salt uriaș, la fel ca și imunoterapiile anti-PD1 sau anti-PDL1. Este interesant faptul că Marea Britanie va fi în centrul acestei călătorii, pentru a contribui la transformarea cancerului nu numai într-o boală cronică cu care putem trăi, ci și una pe care o putem vindeca, scrie The Conversation.

Foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol