25 aprilie 2024, 1:06

În martie am putea renunța la certificatul digital. Ne grăbim? Ce fac alte țări europene

Este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară –  renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități, a declarat, joi, într-un interviu pentru Digi24 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În timp ce valul Omicron îți face de cap în lume, unele țări consideră deja COVID-19 drept o maladie endemică, și decis să elimine pașaportul vaccinal, în ciuda apelurilor la prudență lansate de Organizația Mondială a Sănătății.

Ministrul Rafila a precizat că a fost făcut un studiu la nivel național, în care peste 350 de probe prelevate de la pacienți internați în terapie intensivă au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar rezultatele arată că una din opt persoane care sunt internate la ATI au infecție cu tulpina Delta, ceea ce confirmă că Omicron este varianta dominantă.

„Nu excludem apariția de noi variante”, a avertizat ministrul sănătății, dar el spune că aceste noi variante ar putea afecta doar anumite comunități sau anumite grupuri vulnerabile. „Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a punctat Alexandru Rafila.

„Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție și că nu trebuie să-i protejăm, mai ales pe cei vulnerabili, prin vaccinare”, a atras atenția ministrul Sănătății.

În Franța, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal, a afirmat că Guvernul apreciază că există motive de a se spera că la sfțârșitul lui martie, începutul lui aprilie, să se poată renunța la pașaportul vaccinal, scrie Le Figaro.

În mai multe țări, lucrurile se precipită chiar și mai și. Deși cu varianta Omicron numărul cazurilor de COVID-19 contaminările sunt mult mai rapide, unele aleg să pună capăt pașaportului vaccinal. Faza endemică a epidemiei este decretată de unele state, care doresc să coabiteze cu virusul.

Republica Cehă a renunțat din 9 februarie la obligativitatea prezentării unui certificat de vaccinare contra COVID-19 sau a unei dovezi de vindecare pentru a se putea intra în resturante, la evenimente culturale, sportive.

Suedia a anunțat la 3 februarie ridicarea aproape a tuturor măsurilor anti-COVID începând de miercuri 9 februarie. Printre ele, solicitările legate de certificatele de vaccinare pentru adunări publice sunt eliminate.

Barurile nu mai trebuie să se închidă la ora 23 și nici nu mai e limită de persoane pentru adunări. Nu mai e recomandată purtarea măștii în transportul în comun.

Din 7 februarie, pașaportul verde pentru vaccinați sau vindecați nu mai este solicitat în cafenele, restaurante, baruri, săli de sport sau hoteluri, a anunțat Ministerul Sănătății din Israel.

Adio măști, pașapoarte sanitare și altele: Danemarca a revenit la 1 februarie la ”viața de înainte”, în ciuda unui nivel record de cazuri de COVID-19 și după mai multe apeluri la prudență lansate de Organizația Mondială a Sănătății.

În regiunea spaniolă Catalonia s-a renunțat din 28 ianuarie la obligația prezentării unui pașaport sanitar pentru a se putea intra în baruri, restaurante și săli de sport, apreciindu-se că astea sunt prea puțin eficiente în calea contagiozității Omicron.

Spania intenționează să trăiască cu virusul, tratând COVID-19 drept o maladie endemică. Concret, ar putea renunța în curând la măsurile sanitare. La 8 februarie a pus capăt obligativității purtării măștii în exterior, o măsură reinstituită la sfârșit de decembrie, când a venit valul de Omicron.

Anglia a ridicat toate restricțiile la sfârșitul lunii ianuarie. Pașaportul vaccinal pentru evenimente cu participare numeroasă a fost abandonat la 27 ianuarie. Anglia a renunțat la purtarea măștilor în interior în locurile publice.
Ridicarea totală a restricțiilor ar putea intra în vigoare la 17 februarie și în Elveția, eliminându-se obligativitatea prezentării pașaportului sanitar în restaurante și la obiective culturale, dar și a purtării măștii în transportul în comun și magazine, precum și resticțiile legate de reuniunile private și publice. Consiliul federal a promis ridicarea în două etape a restricțiilor, dacă situația nu este foarte sigură până la 16 februarie.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol