30 noiembrie 2020, 9:07

In memoriam victimelor celui de-al Doilea Război mondial. România, printre țările care au semnat o declarație comună

Miniștrii afacerilor externe din 10 state precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Statele Unite ale Americii au semnat astăzi o declarație comună in memoriam victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul Războiului. Prin intermediul acesteia se dorește aducerea unui tribut soldaților și victimelor care au suferit în timpul regimului nazist și care au pus capăt Holocaustului, transmite Agerpres.

„În timp ce luna mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu a adus libertate în Europa. Centrul şi Estul Europei au rămas sub dominaţia regimului comunist pentru încă aproape 50 de ani. Statele baltice au fost ocupate ilegal şi anexate, iar pumnul de fier al Uniunii Sovietice a fost impus celorlalte state captive, prin intermediul forţei militare covârşitoare, a represiunii şi a controlului ideologic”, se arată în declaraţie, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Documentul amintește faptul că vreme de mai multe decenii, numeroşi cetăţeni din Europa Centrală şi de Est şi-au sacrificat viaţa luptând pentru libertate, în timp ce alți oameni și-au pierdut viețile în lagărele naziste, acolo unde au fost supuși unor chinuri și torturi greu de imaginat.

„Societăţile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democraţie şi independenţă. Evenimentele din 1956, fondarea şi activităţile Cartei 77, Mişcarea Solidaritatea, Lanţul Baltic, Toamna Naţiunilor din 1989 şi căderea Zidului Berlinului au fost importante pietre de hotar care au contribuit decisiv la renaşterea libertăţii şi a democraţiei în Europa. Astăzi, lucrăm împreună pentru a avea o Europă puternică şi liberă, în care prevalează drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Viitorul ar trebui să fie fondat pe fapte istorice şi pe dreptate pentru victimele regimurilor totalitare. Suntem deschişi la dialog cu toţi cei care sunt interesaţi să urmeze aceste principii”, subliniază semnatarii.

Sursă Foto: europa.fm


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.