4 mai 2024, 13:18

În oceane sunt peste 5000 de noi virusuri ARN

Un studiu arată că în apa oceanelor sunt peste 5000 de noi specii de virusuri ARN.

Cel puțin atât au descoperit oamenii de știință în zeci de mii de mostre de apă din diferite zone ale globului. Aceste virusuri sunt mai puţin cunoscute prin comparaţie cu virusurile ADN, conform autorilor studiului citat de Live Science.

Diversitatea virusurilor nou descoperite este atât de mare încât cercetătorii au propus dublarea numărului de grupe taxonomice necesare pentru a clasifica virusurile ARN, de la cele 5 încrengături existente la 10 încrengături (diviziune a regnului animal sau a celui vegetal, superioară clasei).

„Există atât de multă diversitate nouă aici – şi o întreagă nouă încrengătură, Taraviricota, a fost descoperită peste tot în oceane, ceea ce sugerează că sunt importante din punct de vedere ecologic”, a comentat coordonatorul noului studiu, Matthew Sullivan, profesor de microbiologie la Ohio State University.

Virusurile ARN cunoscute sunt: virusul gripal, Ebola şi noul coronavirus care provoacă COVID-19.

Au fost analizate 35.000 de mostre de apă provenind din 121 de locuri din toate cele cinci oceane ale globului.

Cercetătorii au examinat secvenţele genetice extrase din plancton (microorganisme care sunt gazde obişnuite pentru virusuri).

În total, au fost identificate aproximativ 5.500 de noi specii de virusuri ARN care corespund celor cinci încrengături existente, precum şi cinci noi categorii pentru care autorii studiului au propus includerea de noi încrengături în tabloul taxonomic general – acestea au fost denumite Taraviricota, Pomiviricota, Paraxenoviricota, Wamoviricota şi Arctiviricota, precizează agerpres.ro.

Speciile de virus din încrengătura Taraviricota sunt mai abundente în apele temperate şi tropicale, în timp ce virusurile din încrengătura Arctiviricota sunt abundente în Oceanul Arctic, conform cercetătorilor care au mai precizat că înţelegerea modului în care gena RdRp s-a modificat de-a lungul timpului poate să ofere o mai bună înţelegere a modului în care formele de viaţă primordiale au evoluat pe Pământ.

sursa foto: useit.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol