2 martie 2024, 12:50

În premieră, locuitorii din Gornești vor utiliza și hidrogen, alături de gazele naturale

În premieră în România, Compania Delgaz Grid începe testele la clienții casnici, pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare și a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale și hidrogen.

Prima localitate selectată este în județul Sibiu, iar din toamnă, testele se vor extinde și în județul Mureș, în comuna Gornești, care devine prima localitate din România cu rețea din oțel care va fi testată.

Testarea în condiții reale la clienți reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut, a declarat pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al companiei, Adela Boțan.

”Vor debuta teste la Dârlos, în județul Sibiu, unde avem o rețea de distribuție din polietilenă, iar în toamnă, cel mai probabil în luna septembrie, vor urma probe în a doua localitate pe care am selectat-o, și anume în Gornești, județul Mureș, unde avem o rețea din oțel”, a declarat aceasta.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor și elementele componente ale sistemului de distribuție nu vor fi modificate pentru acest proces.

Testele durează câteva ore, iar după încheierea acestora va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din rețea.

”Primele teste au debutat la poligonul nostru de la Mediaș, unde a fost construită o mini rețea de distribuție, la care au fost conectate majoritatea aparatelor de utilizare pe care le folosim în România. Rezultatele au demonstrat faptul că funcționarea aparatelor cu acest amestec de gaze naturale și hidrogen este similară funcționării aparatelor cu gaze naturale în proporție de 100%”, a adăugat Adela Boțan.

Cei care sunt curioși de modul în care arde hidrogenul în combinație cu gazul natural pot participa, în perioada 25-27 iulie, la zilele porților deschise de la Centrul de Instruire Profesională Mediaș al Delgaz Grid.

Sursa foto: Delgaz Grid


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol