4 mai 2024, 1:55

În România, aproximativ 30% dintre copiii de până la 14 ani sunt supraponderali, iar 15% obezi

Aproape 700 de copii aflați pe litoral au fost evaluați de pediatri în cadrul campaniei “Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Rezultatele sunt o oglintă a populației pediatrice aparent sănătoase, spune dr. Doina Pleșca, șefa Societății Române de Pediatrie.

Un număr de aproximativ 10% au fost copiii obezi, aproximativ 9% au fost copii supraponderali și, interesant, am găsit și un număr de aproape 10% copii subponderali cu această evaluare. Organizația Mondială a Sănătății a demarat în acest an un program de evaluare a stării de nutriție în populația pediatrică, care a inclus și populația pediatrică din România de 6-7 ani. Trage un semnal pentru că e unul din trei copii este obez, unul din 10, supraponderal, la nivel internațional. Pentru România se precizează faptul că aproximativ 30% din copiii de până la 14 ani sunt supraponderali. Și la aceștia se mai adaugă un proces de cam 15% de copii obezi”, spune dr. Doina Pleșca, șefa Societății Române de Pediatrie.

Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și orele în șir petrecute în fața ecranelor sunt principalele cauze ale obezității. O schimbare poate fi făcută doar cu implicarea părinților, medicilor și dascălilor, consideră profesor universitar dr. Doina Pleșca.

Orele parcurse de aceștia în fața device-urilor, media pentru cei 695 de copii fiind între 4 și 5 ore zilnic. Fac un apel în a pune sportul la loc de cinste în viața fiecărui copil. Nu se poate ca într-o programă școlară să existe doar o dată pe săptămână o oră de sport”, a mai spus dr. Doina Pleșca, șefa Societății Române de Pediatrie.

Specialiștii mai spun că, pe lângă orele de sport, nelipsite din programa elevilor ar trebui să fie și cele de educație pentru sănătate.

Foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol