12 septembrie 2023, 20:00

Încă o țară strigă după ajutor: tragedie umanitară în Libia. Peste 5.000 de morți, 10.000 de dispăruți în urma unor inundații apocaliptice

După cutremurul devastator din Maroc, urmează o altă tragedie. Încă o țară strigă după ajutor internațional: Libia. Zece mii de persoane sunt date dispărute, în urma inundațiilor din estul țării, iar peste cinci mii au murit. Guvernul a cerut sprijinul comunității internaționale.

Bilanțul a fost transmis de emisarul pentru Libia al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care l-a catalogat drept “uriaș”, scrie The Guardian.

Ministrul Sănătății din cadrul administrației care controlează estul Libiei a transmis că peste 5.000 de persoane au decedat, bilanț care este de așteptat să crească.

Descriind Derna ca pe un “oraș fantomă”, oficialul de la Tripoli a făcut apel la ajutorul comunității internaționale, adăugând că autoritățile au nevoie urgent de echipe de căutare și salvare. Zonele vizate de inundații au rămas fără electricitate și fără sisteme de telecomunicații, ceea ce îngreunează și mai mult operațiunile de căutare. Autoritățile au declarat stare de urgență extremă, au închis școlile, magazinele, și au restricționat circulația civililor.

Libia este divizată din punct de vedere politic între est și vest, iar serviciile publice nu se coordonează în totalitate, de la răsturnarea lui Moammar Gadhafi din 2011. Guvernul recunoscut la nivel internațional de la Tripoli nu controlează zonele estice, acestea fiind sub control militar. Totuși, și autoritățile din estul țării au prezentat un bilanț al victimelor similar cu cel al guvernului din vest.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol