20 iunie 2024, 2:52

Încă trei salvări miraculoase în Turcia și Siria. Oameni scoși de sub dărâmături la 100 de ore după cutremur

O femeie a fost salvată vineri în oraşul Kirikhan din Turcia de o echipă germană de intervenţie, după ce a petrecut mai mult de 100 de ore sub dărâmăturile unei clădiri devastate de seismele de luni, care s-au soldat cu peste 22.000 de victime, potrivit unui ONG citat de AFP, relatează AGERPRES.

„Echipa de salvare a avut nevoie de peste 50 de ore pentru a-şi face drum printre dărâmături şi a ajunge la această femeie”, a anunţat pe Twitter ONG-ul german I.S.A.R. Germany.

Femeia de 40 de ani, al cărei prenume este Zeynep, a fost preluată imediat de medici, iar starea ei este stabilă, a precizat acelaşi ONG.

Membrii echipei germane au dezvăluit că au reuşit să o hidrateze cu apă şi suc de fructe cu ajutorul unui furtun. Ei au menţinut contactul cu femeia prin intermediul unui mic puţ.

O altă veste bună, într-o mare de vești tragice vine din Siria, unde două fetițe au fost salvate tot după 100 de ore de la producerea cutremurului.

Salvatorii, dotați cu camere video, au prezentat filmarea intervenției, care a fost postată de BFM TV în pagina sa de Facebook:

Reamintim că în cursul dimineții de vineri o altă salvare miraculoasă, a unei adolescente de 14 ani, s-a produs în Turcia, iar editiadedimineata.ro v-a relatat despre aceasta AICI

UPDATE

Agenția Reuters vine, la rândul ei, cu un material de sinteză despre salvări miraculoase în cursul zilei de vineri.

Salvatorii, ghemuiţi sub plăci de beton şi şoptind „Inshallah” (cu voia lui Allah), au întins cu grijă mâinile în moloz şi au trecut apoi de la unul la altul un nou-născut care a supravieţuit timp de patru zile împreună cu mama lui în clădirea prăbuşită, transmite Reuters.

Cu ochii larg deschişi, bebeluşul turc Yagiz Ulas, în vârstă de 10 zile, a fost învelit într-o pătură termică strălucitoare şi dus vineri la un centru medical mobil din Samandag, în provincia Hatay. Echipele de intervenţie au transportat-o pe o targă şi pe mama lui, ameţită şi palidă, însă conştientă, potrivit imaginilor video făcute publice de agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor.

Salvarea mai multor copii mici a ridicat moralul echipelor de intervenţie epuizate, care caută supravieţuitori în a cincea zi de la un cutremur major care a lovit Turcia şi Siria vecină, omorând peste 21.000 de persoane.

Cel puţin şapte copii au fost salvaţi vineri, conform imaginilor video făcute publice de serviciile pentru intervenţii la dezastre, supravieţuirea acestora stârnind speranţa echipelor de căutare care au salvat, de asemenea, mai mulţi adulţi prinşi sub dărâmături.

Salvatorii, inclusiv echipe specializate din zeci de ţări, au trudit toată noaptea printre ruinele a mii de clădiri distruse. La temperaturi situate la pragul de îngheţ, salvatorii au cerut în mod regulat să se facă linişte în timp ce ascultau orice semn de viaţă ce răzbea dintre movilele de moloz.

În oraşul turc Kahramanmaras, la 200 de kilometri nord de Samandag, lucrătorii îmbrăcaţi în portocaliu s-au strecurat într-un spaţiu strâmt de sub o clădire prăbuşită de unde au scos un copil mic, plângând, care s-a liniştit apoi în braţele salvatorilor, potrivit imaginilor video făcute publice de ministerul turc al Apărării.

Mai la est, chipul înfricoşat al altui băiat se ivea dintr-o clădire aplatizată, strigătele lui ridicându-se deasupra zgomotului utilajelor cu ajutorul cărora salvatorii încercau să-l elibereze, vineri dimineaţă, în oraşul Diyarbakir, cu majoritate kurdă, unde cutremurul de 7,8 grade şi replicile lui au transformat în blocuri întregi în mormane de moloz şi grămezi de zidărie distrusă.

După ce au reuşit să facă o gaură mai largă, salvatorii i-au pus o mască de oxigen pe faţă şi l-au transportat într-un loc sigur. Ca şi în cazul bebeluşului Yagiz, ei au transportat-o pe targă şi pe mama băiatului, găsită în viaţă la 103 ore după producerea cutremurului.

Dincolo de graniţă, în Siria, salvatorii de la Căştile Albe au săpat cu mâinile goale un culoar prin tencuială şi ciment, într-un nor de praf dens, până când au ajuns la piciorul gol al unei fete cu pijamaua roz murdară după zilele petrecute sub dărâmături, dar vie şi în sfârşit salvată.

Sursa foto deschidere: dpa/I.S.A.R. Germany/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol