18 aprilie 2024, 4:25

Încă un mit spulberat de un cercetător britanic. Dușul zilnic nu e chiar…obligatoriu

Dacă te întrebai cum s-au simțit oamenii când au aflat că a face baie nu te îmbolnăvește, și că, mai mult, dușurile zilnice sunt recomandate, acum ai un indiciu. Un cercetător britanic ne lămurește că nu e chiar așa…

“Un expert în igienă insistă că a te spăla este „cu adevărat neimportant” (pregătește-te doar să puți!)” este titlul propus de către cei de la DailyMail.

Milioane de oameni fac duș dimineața, ca parte a rutinei lor, pentru a se trezi și pentru a se simți proaspeți pentru o nouă zi. Dar, potrivit unui expert în igienă, a face baie în fiecare zi “nu este cu adevărat important”.

Profesorul Sally Bloomfield, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat că singurul motiv pentru care facem acest lucru este pentru a fi „acceptați din punct de vedere social”, îndepărtând mirosul corporal „neplăcut”.

Iar profesorul Bloomfield, care a susținut campania guvernamentală de spălare a mâinilor în timpul pandemiei Covid, a lăsat să se înțeleagă că nu era nimic în neregulă cu un stil de viață în care faci duș mai…răruț.

Microbiomul

Ea a spus că spălatul prea mult ar putea lipsi organismul de microbiomul său autoreglementat – microorganismele care trăiesc în corpul nostru și care ajută la controlul nivelului de ulei de pe piele. În teorie, dermatologii spun că ar putea lăsa pielea mai sensibilă la iritanți.

Profesorul Bloomfield a declarat pentru BBC Radio 5 Live Breakfast: „În opinia mea, nu trebuie să facem baie și duș în fiecare zi. De fapt, nu trebuie să facem baie și duș deloc. Există microbi pe corpul nostru care produc mirosuri urâte, dar nu sunt dăunători pentru noi. Iar motivul pentru care facem baie și duș este că vrem să scăpăm de aceste mirosuri și vrem să ne simțim confortabil.”

“Asta este bine – dar în ceea ce privește prevenirea bolilor, nu este cu adevărat important.”

Ea a adăugat: „Nu avem nevoie să facem duș sau să ne spălăm deloc. Motivul pentru care o facem este pentru a fi acceptați din punct de vedere social. O facem vara pentru a scăpa de transpirație, pentru a ne simți mai confortabil.”

Ea a spus că organismul a evoluat pentru a avea un microbiom care este “frumos și stabil și are grijă de el”, dar care poate fi “dezbrăcat” prin spălarea constantă cu săpun. Ea a mai adăugat că „Nu avem nicio dovadă absolută cu privire la ceea ce face [dușul zilnic cu săpun], dar știm de la pandemia Covid, că atunci când oamenii se spălau pe mâini într-un mod foarte obsesiv, mâinile lor erau golite de uleiuri și deveneau uscate. “Deci nu este bine să ne spălăm prea regulat”.

Să faci ce zice popa…

Totuși, în ciuda afirmațiilor sale, profesoara Bloomfield a recunoscut că încă face duș în fiecare zi pentru ca părul ei să aibă un aspect „rezonabil”.

Întrebată dacă pune în practică ceea ce predică, ea a spus: „Fac duș în fiecare zi ca parte a spălării părului. “Se întâmplă să fiu vanitoasă și îmi place ca părul meu să arate rezonabil și, pentru a face asta, trebuie să fie făcut o dată la două zile, așa că asta fac”.

Singurul moment când ar trebui să faci duș

Și a mai spus că oamenii ar trebui să se spele întotdeauna pe tot corpul înainte de a intra într-o piscină.

Ea a spus: „Putem adăposti tot felul de microbi pe corpul nostru cu care ne simțim perfect confortabil, dar dacă îi punem într-o piscină, îi putem transmite altor persoane. Așadar, aș spune că acesta este singurul moment în care ar trebui să facem un duș”.

În legătură (sau nu) cu informația de mai sus, săptămâna trecută, Amou Haji, supranumit „cel mai murdar om din lume” pentru că nu s-a spălat timp de aproape șapte decenii, a murit la vârsta de 94 de ani în Iran.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol