3 mai 2024, 4:29

Încă un pacient rănit în exploziile de la Crevedia a murit. Vești despre starea celor răniți

Încă un pacient rănit în una din exploziile care au avut loc la Crevedia la sfârşitul săptămânii trecute a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a informat, joi, Ministerul Sănătăţii.

„În cursul nopţii, a decedat la Spitalul Floreasca unul din cei doi pacienţi cu arsuri de peste 90% din suprafaţa corporală. În ciuda eforturilor personalului medical, s-a ajuns la această situaţie tragică având în vedere şansele extrem de reduse de supravieţuire ale pacienţilor aflaţi în această situaţie. Adresăm compasiunea noastră familiei”, afirmă sursa citată.

Acesta era civil, la Spitalul Floreasca fiind internaţi şi pompieri răniţi în deflagraţii, precizează News.ro.

Bărbatul decedat era unul dintre cei doi pacienţi critici intubaţi şi ventilaţi mecanic aflaţi în unitatea sanitară.

Numărul persoanelor care au murit în urma exploziilor se ridică la 3, după ce un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, au decedat, bărbatul din cauza unui infarct, iar femeia din cauza arsurilor. Alte 56 de persoane, majoritatea pompieri, au fost rănite.

UPDATE

Consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 335.000 de lei pentru cele aproape 100 de persoane afectate de exploziile de sâmbătă seara din Crevedia, a anunţat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, relatează AGERPRES.

„În urmă cu câteva momente, în şedinţa Consiliului Judeţean Dâmboviţa, au fost aprobate primele ajutoare financiare care vor ajunge la familiile afectate de exploziile din comuna Crevedia. Din suma totală de 335.000 de lei, 300.000 de lei sunt destinaţi celor 75 de adulţi şi 34.500 de lei celor 23 de copii, diferenţa urmând să rămână la dispoziţia filialei dâmboviţene a Crucii Roşii. Aceşti bani vor putea fi folosiţi de oamenii din Crevedia pentru a se întreţine în perioada următoare”, a transmis preşedintele forului judeţean dâmboviţean pe pagina personală de Facebook.

El a precizat, de asemenea, că, după evaluarea pagubelor la faţa locului, vor fi alocate, printr-o hotărâre de guvern, şi sumele necesare pentru reconstruirea şi reabilitarea caselor distruse în explozii.

UPDATE

Veste bună din Belgia, unul dintre pacienţii a fost detubat, respiră spontan şi este conştient şi din Austria, unde un pacient cu o suprafaţă arsă de peste 10% a evoluat foarte bine şi ar putea fi externat săptămâna viitoare, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. De asemena, un pacient care a fost transferat în Norvegia, pompier, cu o suprafaţă a corpului arsă de peste 25%, respiră spontan, este stabil hemo-dinamic iar de astăzi începe şedinţele de fizioterapie şi recuperare.

”Avem încă în continuare în Bucureşti doi pacienţi foarte grav, unul care are arsură de peste 05% din suprafaţa corpului, la Spiatalul Floreasca, celălalt la Bagdasar-Arseni, un bărbat nepalez cu arsură de peste 90%. Sunt în stare critică amândoi şi cu prognostic rezervat. În rest, sunt pacienţi cu stare uşoară sau medie, 21 sunt internaţi la Spitalul Floreasca, Bagdasar-Arseni şi Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie”, a spus ministrul în briefingul după şedinţa de Guvern.

Alexandru Rafila a precizat că s-au externat deja 20 de pacienţi, pot să urmeze tratament în ambulatoriu şi a adăugat că, din nefericire, bilanţul a ajuns la trei victime, relatează News.ro.

Despre pacienţii aflaţi în străinătate, ministrul a arătat că ”o veste bună vine din Belgia, unde unul dintre pacienţii a fost detubat, respiră spontan şi este conştient”.

”De asemenea, avem acea problemă la Milano, unde există pacientul cu peste 90% din suprafaţa corpului cu arsuri, el este stabil dar rămâne în stare critică, iar celălalt pacient este în curs de detubare care are arsuri pe mai mult de 45% din suprafaţă. Ambii pacienţi din civili, se află în curs de detubare urmând să fie transferaţi într-o secţie de mari arşi”, a mai spus Rafila.

Ministrul a menţionat că o veste bună vine din Austria, unde ”un pacient cu o suprafaţă arsă de peste 10% a evoluat foarte bine, este stabil hemo-dinamic iar medicii apreciază că l-ar putea externa în cursul săptămânii viitoare”.

”De asemenea o veste bună din Norvegia unde este un pompier, un pacient cu o suprafaţă a corpului arsă de peste 25%, respiră spontan, este stabil hemo-dinamic, se simte bine, starea de sănătate s-a ameliorat iar de astăzi începe şedinţele de fizioterapie şi recuperare”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că s-a întâlnit zilele acestea cu aparţinători ai pacienţilor care sunt în străinătate şi a discutat despre nevoile lor, iar toată lumea a primit consiliere psihologică, atât pacienţii cât şi aparţinătorii. ”Ministerul Sănătăţii sprijină activi Direcţia de Asistenţă socială din judeţul Dâmboviţa pentru acordarea de asistenţă psihologică populaţiei din acea zonă. Avem o echipă mixtă la Spitalul Gerota care oferă sprijin pacienţilor externaţi şi rudelor acestora”, a arătat Rafila.

UPDATE

Primele probe prelevate de la locul exploziilor de la Crevedia au ajuns astăzi la experții din Petroșani. Pe de altă parte, procurorii anticorupție au ridicat documente de la ISU Dâmbovița pentru a investiga presupuse fapte de abuz în serviciu privind controalele și măsurile dispuse în cazul stației GPL de la Crevedia, care a continuat să funcționeze după ce a fost oficial închisă. Încă mai sunt scurgeri slabe din una dintre cisternele de la stația în care s-au produs exploziile de sâmbătă seară.

Pompierii continuă să acționeze în comuna Crevedia pentru răcirea celor trei cisterne rămase, a declarat sublocotenent Radu Popescu, purtător de cuvânt al ISU Dâmboviţa.

În acest moment, doar una dintre ele mai răsuflă, cu cantități minime de gaz. Se acționează cu patru autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD, peste 15 pompieri. Și aceasta va fi acțiunea care va continua din acest moment. Se menține în zona de siguranţă un perimetru de 1 km.

UPDATE

Probele prelevate de specialiştii Institutului de Cercetare pentru Protecţie Antiexplozivă de la locul tragediei din Crevedia sunt pe drum spre Petroşani, unde vor fi analizate pentru expertiza solicitată de procurorii care anchetează cazul. Din cauza specificului acestor deflagraţii, experţii nu vor putea face o simulare la scară a exploziilor, însă au la dispoziţie alte metode specifice de cercetare.

Specialiștii singurului institut din România care se ocupă cu protecția antiexplozivă, INSEMEX Petroșani, au ajuns la fața locului imediat după ce s-au produs cele două explozii de la Crevedia pentru a preleva probele necesare de la fața locului în vederea efectuării unei expertize care să indice cauzele și împrejurările în care s-a produs acest eveniment.

Doctor inginer Artur Găman, directorul institutului: ”Echipa noastră la fața locului în cazul Crevedia a încheiat aceste operațiuni de cercetare, iar deja astăzi dimineață procurorul de caz, dl procuror Marius Iacob, a dispus transportul probelor materiale, primelor probe materiale solicitate de către noi la sediul institutului. Acestea se află pe drum, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie recepționate de către noi.”

Expertiza tehnică va fi una deosebit de complexă, care va folosi tehnologii de ultimă oră. Chiar dacă simularea la scară a exploziilor nu poate fi făcută în acest caz.

Artur Găman: ”Coroborat cu declarațiile de martori, cu eventualele înregistrări video și cu alte elemente care sunt de natură să susțină. Raza de împrăștieree a fost undeva în jur de 2 km. Nu este un eveniment care să poată fi reprodus la scară oricum.”

Experții de la INSEMEX Petroșani au investigat și incendiul de la Clubul Colectiv, dar și alte asemenea evenimente care au avut loc în țară. Laboratoarele de aici permit investigații extrem de elaborate și simulări detaliate ale condițiilor în care s-au produs incendiile, astfel încât concluziile formulate să fie cât mai precise.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol