20 mai 2022, 8:11

Încălzirea Castelului Peleș, o problemă. Factură cu aproape 80% mai mare

Probleme cu facturile sunt și la Peleș.

Conducerea Muzeului Național Peleș a primit o factură uriașă pentru gazele consumate în decembrie 2021. Factura este cu aproape 80% mai mare, respectiv 86.463 de lei.

Plata acesteia ar putea fi acoperită la limită din veniturile încasate din vizitarea Muzeului, ținând cont că numărul vizitatorilor s-a redus considerabil, arată ziare.com.

Conducerea se așteaptă la o sumă mai mare pentru următoarele luni, fiind o vreme cu temperaturi mai mici.

Pentru binele obiectelor de patrimoniu, temperatura trebuie menținută constant între 18 și 22 de grade, iar umiditatea nu trebuie să depășească 60%. Variațiile mari de temperatură și umezeală pot afecta operele de artă, așa că specialiștii fac eforturi să mențină constante valorile pentru fiecare spațiu. Având în vedere că cele 162 de camere sunt dispuse pe cele 4 puncte cardinale, avem niște fluctuații de climat, dar colegii fochiști se străduiesc să mențină microclimatul cel mai potrivit, cu echipamentele moderne și cu cele clasice, din construcție. Pe timp de vară, centrala de la Peleș funcționează doar în anumite zile, când temperaturile sunt prea mici, sau în cazul în care raportul temperatură/umezeală este nefavorabil păstrării microclimatului. Centrala se pornește o oră sau o jumătate de oră pe zi”, a explicat ing. Valentin Răileanu, șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Național Peleș.

Castelul Peleș a beneficiat de curent electric și încălzire încă de la inaugurarea sa, în 1883. Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă.

Cea mai mare factură la gaze a fost în iarna anului 2013, de 110.000 de lei.

sursa foto: primustrans.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol