4 decembrie 2021, 3:23

Începe Animest.16, ediție combinată cinema + online

Din 8 până pe 17 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest.16 se întoarce într-o formulă hibrid, pe marile ecrane din București, dar și online, pe platforma de streaming Animest. Filme multi-premiate, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită vor veni la București în următoarele zece zile, într-un maraton de proiecții speciale, ateliere de animație și masterclass-uri de excepție. Programul ediției dedicate regizoarelor care au revoluționat industria filmului de animație este disponibil online și în aplicația Animest (Android și iOS).

Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema și abonamentele Animest.16 sunt disponibile la Eventbook. Pentru proiecțiile online, accesibile din întreaga țară, biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma de streaming a festivalului.

„Belle”, în deschidere

Producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, deschide cea de-a 16-a ediție Animest cu două proiecții speciale, organizate vineri, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. „Belle”, animé-ul SF distribuit în România de Bad Unicorn a fost prezentat în premieră internațională la Cannes și spune povestea unei adolescente care devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual.

Tot în prima zi de festival, de la ora 20:00, spectatorii sunt invitați să descopere cinematografia animată slovacă prin intermediul unei ample selecții de scurtmetraje proiectate la Institutul Cervantes.

Primul weekend Animest vine cu experiențe cinematografice seducătoare pentru cei mici, ateliere de animație, filme pentru întreaga familie, dar și cu proiecții provocatoare dedicate exclusiv adulților. Primele ore ale dimineții vor face deliciul celor mai tineri iubitori de animație și în sălile de cinema, unde cei mici vor putea urmări câteva dintre cele mai apreciate titluri ale anului.

Sâmbătă, de la ora 10:00, la Cinema Elvire Popesco va rula „Mama gorilă” (The Ape Star, r. Linda Hambäck), în care o fetiță dintr-un orfelinat este adoptată de o gorilă, care se dovedește a fi cea mai amuzantă și protectoare mamă din lume. Filmul a avut parte de o premieră internațională în cadrul Competiției oficiale de la Annecy, unde a fost nominalizată pentru Cristalul ediției din acest an.

Tot aici, de la ora 12:00, copiii sunt invitați să urmărească „Yakari, a Spectacular Journey” (r. Xavier Giacometti, Toby Genkel), în care un băiețel primește darul de a vorbi cu animalele.

Duminică dimineață, de la orele 10:00 și 12:00, scurtmetrajele din Competiția Minimest se vor vedea în paralel la Cinema Elvire Popesco, dar și online, pe platforma de streaming a festivalului, acolo unde copiii din întreaga țară vor urmări povești fascinante despre prietenie, natură, relația cu animalele, diversitate și respectul față de cei din jur.

Duminică, de la ora 19:30, rulează pe marele ecran „Seven Days War” (r. Yuta Murano), în care un grup de adolescenți declară război adulților autoritari, găsindu-și refugiul într-o fabrică abandonată. Tot la Cinema Elvire Popesco, de la 21:30, spectatorii Animest vor putea urmări „Cryptozoo” (r. Dash Shaw), o fantezie distopică și halucinantă, cu o estetică aparte, care apelează la elemente din mitologie pentru a contura o imagine critică asupra lăcomiei umane. Filmul a fost distins cu NEXT Innovator Award la Sundance și a cucerit juriul și audiența Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Erotica – The Night of Erotic Animation, programul de evenimente interzis pudicilor

Selecția de filme provocatoare dedicate adulților, care s-a bucurat de un succes colosal în 2019, revine într-o nouă formulă sâmbătă seară, de la ora 20:00, la Institutul Cervantes, dar și online, pe platforma de streaming Animest. Apelând la tehnici de animație diverse și explorând subiecte îndrăznețe, scurtmetrajele selecționate de echipa festivalului vor face deliciul publicului adult, cu o colecție de povești despre diversitate sexuală, pasiune, sex, feminism, orgasm, natură și iubire.

Pe platforma Online.animest.ro, iubitorii de animație din toată țara sunt invitați să urmărească sâmbătă și duminică seară, de la ora 19:00, cele două programe Queens of Animation 1 și 2, cu scurtmetraje regizate de femei din întreaga lume, difuzate pentru prima dată în România. Seria de evenimente dedicate profesionistelor din industria filmului de animație va continua luni, pe 11 octombrie, cu două proiecții de filme de arhivă, semnate de regizoare din România, înainte și după 1989. Expoziția multimedia Animated Women, cu autoportrete animate realizate de artiste din întreaga lume, va putea fi vizitată începând de astăzi la Green Hours.

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest este organizată în condiții de siguranță sporită, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare. În spațiile de proiecție, toți cei prezenți vor purta masca de protecție pe toată durata evenimentului, iar accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în sala de cinema este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta minimă de 12 ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.