23 noiembrie 2022, 7:24

Începe? Oficialități ruse cer demisia lui Vladimir Putin. „Retorica dvs., plină de intoleranță și agresivitate, a aruncat efectiv țara noastră înapoi în epoca Războiului Rece”

Multă vreme s-a crezut că actele prin care se cerea demisia lui Putin sunt scoase din context, sunt rezultatele propagandei ucrainene sau, cel mult, inițiative izolate. Multă lume era dispusă să le creadă (ca și în cazul bolilor de care suferă liderul de la Kremlin) și atunci au căpătat notorietate.

Dar acum pare altceva.

În urmă cu câteva zile, într-o rară manifestare de disidență în țară, membri ai consiliul municipalității Smolninskoie, regiunea Sankt Petersburg, au cerut Dumei de Stat a Rusiei să îl pună sub acuzare pentru înaltă trădare pe președintele Vladimir Putin, din cauza declanșării războiului din Ucraina.

Autorul acestui apel, deputatul rus Dmitri Paliuga, spune că Putin este responsabil pentru „(1) decimarea tinerilor ruşi capabili, care ar servi mai bine forţa de muncă decât armata; (2) recesiunea economică a Rusiei şi exodul creierelor; (3) extinderea NATO spre est, inclusiv adăugarea Finlandei şi Suediei pentru a-şi „dubla” graniţa cu Rusia; (4) efectul opus al „operaţiunii militare speciale din Ucraina”.

Lumea a privit cu prudență această știre, agențiile mari de presă au avut dubii până să îi dea drumul pe flux.

Peste câteva zile, actul de disidență a părut confirmat, o dată ce Paliuga și colegul lui deputat Nikita Iuferev au postat pe Twitter citații emise pe numele lor de poliția Sankt Petersburg, pentru „discreditarea autorităților aflate la putere”.

Paliuga a declarat ulterior că doi dintre cei patru deputați ruși care primiseră citații au fost eliberați de poliție și se așteaptă să primească amenzi.

Dar asta nu e tot.

Apel

Tot în aceste zile, Consiliul Municipal din districtul Lomonosov din Moscova a adoptat un apel în care îi solicită lui Vladimir Putin să se retragă de la putere. Decizia a fost publicată joi pe site-ul Consiliului acestui district din sud-vestul capitalei Federației Ruse.

De data aceasta nu este vorba de o localitate aflată la 700 km de Moscova, ci de o frondă pusă la cale chiar în spatele casei.

Și ar mai trebui adăugată o informație de background. În martie, peste 7.500 de profesori și studenți de la Universitatea Lomonosov au semnat o scrisoare de protest împotriva invadării Ucrainei.

Dar să revenim la prezenta scrisoare.

În apel, aleșii municipali din Lomonosov îi reproșează lui Vladimir Putin că se află de prea mult timp la conducerea Rusiei.

„Studiile arată că oamenii din țările cu o rotație regulată a puterii trăiesc în general mai bine și mai mult”, se arată în apel.

Aleșii din Lomonosov denunță totodată retorica regimului Putin.

„Retorica folosită de dvs. și subalternii dvs. este de mult timp plină de intoleranță și agresivitate, ceea ce în cele din urmă a aruncat efectiv țara noastră înapoi în epoca Războiului Rece. Rusia a început din nou să inspire frică și să stârnească ură, amenințăm din nou întreaga lume cu arme nucleare”, se mai arată în apel.

În opinia aleșilor din Lomonosov, regresul Rusiei a început în 2012, odată cu reîntoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin după un mandat de patru ani în postul de premier.

Metodele de guvernare sunt „depășite” și nu corespund intereselor Federației Ruse, semnalează aleșii din Lomonosov. Prin urmare, ei cer demisia lui Putin.

Scrisoare către Vladimir Putin

Iată varianta integrală a scrisorii

Stimate domnule Putin!

Alegerile se apropie, iar în câteva zile Consiliul nostru de Deputați va fi înlocuit. Ne-am ocupat posturile timp de cinci ani și acum este timpul să le predăm unor oameni noi, cu idei noi și putere.

Studiile arată că, în țările în care există o rotație regulată a puterii, oamenii trăiesc, în medie, mai bine și mai mult decât în cele în care liderul părăsește funcția doar cu capul înainte. Ați avut parte de reforme bune în primul mandat și o parte a celui de-al doilea, dar după aceea lucrurile au mers prost: PIB-ul nu s-a dublat, salariul minim nu a crescut până la nivelul stabilit, oamenii inteligenți și muncitori părăsesc Rusia în masă, iar stabilitatea promisă nu se vede nicăieri.

Retorica folosită de dvs. și de subordonații dvs. a fost mult timp impregnată de intoleranță și agresivitate, ceea ce, în cele din urmă, a aruncat efectiv țara noastră înapoi în epoca Războiului Rece. Rusia este din nou temută și urâtă, iar noi amenințăm din nou lumea cu armele nucleare.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să vă eliberați din funcție, deoarece opiniile dvs. și modelul dvs. de guvernare sunt iremediabil depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și a potențialului său uman.

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol