26 aprilie 2024, 11:12

STUDIU. Închiderea cinematografelor, fără folos. Nici un caz de infectare în sălile de cinema

Peste tot pe glob sălile de cinema și de teatru s-au închis. O revistă vine și demonstrează un lucru cu totul neașteptat. Până acum nu a fost depistat nici un singur caz de infectare în/din sala de cinema. A fost închiderea cinematografelor fără folos?

Un studiu amplu întreprins de Celluloid Junkie a constatat că nici măcar un singur focar de COVID-19, oriunde pe glob,  nu a avut ca sursă o sală de cinematograf, multiplex sau loc de proiecție publică.

“Cu o majoritate a cinematografelor globale închise în prima jumătate a anului 2020 și cu oficialități din domeniul sănătății și ale guvernului care au sunat alarme cu privire la amenințarea reprezentată de spațiile interioare, ne-am întrebat dacă există exemple de cinematografe care sunt vectori pentru COVID-19”, scrie Celluloid Junkie.

Închiderea cinematografelor, fără folos. Monitorizare

După ce a monitorizat efectul distructiv pe care l-a avut pandemia de coronavirus asupra industriei globale a spectacolelor teatrale – ca să nu mai vorbim de costul enorm pentru viața umană, sănătatea și economia globală – de la închiderea cinematografelor în China în februarie, Celluloid Junkie a urmărit toate știrile legate de COVID-19 și cinematografele de pe mai multe continente.

Un total de 95% din cinematografele lumii au fost închise în timpul primului val de pandemie. Mai multe țări din Asia au menținut cinematografele deschise într-o anumită măsură, dar o singură țară din Europa a făcut acest lucru – Suedia.

Studiul confirmă absența infecțiilor în țările în care cinematografele nu s-au închis niciodată complet, și anume Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Suedia.

Pentru Coreea de Sud, este citat un studiu al Comisiei pentru managementul siguranței industriei filmului, bazat pe vastul sistem de trasabilitate pus în aplicare de la declanșarea pandemiei: de la 1 februarie până la 20 septembrie, există 49 ​​de intrări la cinema  de persoane care au dat ulterior rezultate pozitive pentru Covid-19. În aceeași perioadă, au fost înregistrate un total de 31,5 milioane de intrări în cinematografe, dar nu pare că vreunul dintre cei 49 de telespectatori care au avut test pozitiv ulterior au transmis virusul către alt spectator sau angajat.

“Deși este imposibil să avem un răspuns negativ definitiv, acum putem afirma cu încredere că până în prezent nu poate fi atribuit niciun focar major sau transmisie de COVID-19 cinematografelor”, este concluzia studiului.

Lăsând deoparte China, prima infecție cunoscută cu coronavirus în care a fost implicat un cinematograf a fost o vizită la sfârșitul lunii februarie în districtul Baden-Württemberg din Göppingen la Teatrul Dietrich din Neu-Ulm a unui tânăr de 25 de ani – care a dezvoltat ulterior simptome COVID-19.

Acolo, sâmbătă, 22 februarie, bărbatul a urmărit „Bad Boys for Life” pe locul 13 în al doilea rând la proiecția de la 20:00 la care au participat 138 de persoane. El a fost unul dintre primele cazuri confirmate de COVID-19 în Germania. Autoritățile au urmărit oamenii care erau așezați în jurul lui, dar niciunul dintre ei nu a fost infectat.

În Singapore, la 15 iulie, un cinefil care a participat la o proiecție la GoldenVillage VivoCity în sala 4 a fost identificat ca fiind infectat cu COVID-19 la acea vreme. Conducerea cinematografului a anulat imediat toate spectacolele viitoare în sala afectată și și-a activat agenția de curățare și dezinfectare, pentru a efectua o curățare profundă și igienizare a sălii și a tuturor zonelor de acces general.

Nu au fost raportate niciodată infecții asociate.

Cazuri din UK sau Canada

De asemenea, în Marea Britanie a existat cel puțin un caz în care personalul cinematografic a dat rezultate pozitive pentru COVID-19. Un astfel de caz s-a înregistrat în cadrul  echipei de la complexul cinematografic Odeon Silverlink de lângă Wallsend în septembrie, după ce cinematografele au fost redeschise în Regatul Unit.

Niciun invitat sau membru al personalului suplimentar nu a fost raportat ca fiind infectat de acest incident.

Asociația Cinematografică a Canadei (MTAC) a adus la cunoștință că au găsit cazuri de infecții ale angajaților din cinematografie, însă nici un caz nu a devenit contagios. Potrivit MTAC, „din peste 200 de locații chestionate, au existat doar cinci cazuri de cazuri COVID-19 confirmate la persoane din mediul cinematografic – toți angajații care ulterior s-au autoizolat, și-au făcut teste și au raportat rezultate pozitive.

Concluzie

“Dincolo de aceste patru descoperiri globale, două care implică patroni și șapte care implică angajați, nu am fost capabili să verificăm cazul COVID-19 versus cinematograf”, spune la final Celluloid Junkie.” Dacă cineva a dat peste alte cazuri, vă mulțumim dacă ni le puteți împărtăși, astfel încât să putem continua să actualizăm și să urmărim situația”, adaugă ei.

Foto: Jackarta Post


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol