15 septembrie 2023, 7:30

Închisoare pentru Incitare la ură, discriminare sau violență pe criterii de apartanențe politice

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege iniţiat de către Executiv care aduce modificări unul articol din Codul Penal care face referire la incitarea la violenţă, ură sau discriminare.

Aceasta poate fi reţinută ca infracţiune şi dacă se adresează şi criteriului de apartenenţă politică este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement, şi a deficienţelor semnalate de aceasta, scrie Tion.

Este propusă eliminarea sintagmei criticate, astfel încât infracţiunea de incitare la violenţă, ură sau discriminare să poată fi reţinută dacă făptuitorul a săvârşit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

Propunerea legislativă adoptată prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În prima săptămâna a sesiunii legislative, pe 5 septembrie, Senatul a respins proiectul de lege, însă Camera Deputaţilor l-a adoptat în calitate de for decizional. Astfel, legea merge la promulgare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol