8 iunie 2022, 20:42

Închisoare pentru postările de pe Facebook

Facebook este departe de imaginea sa de promotor al libertății de exprimare. Au început să iasă la iveală fel de fel de deal-uri dubioase pe care compania le are cu guvernele și, iată, avem câteva exemple și de victime.

Presa americană a scris recent că Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ la cererea guvernului autoritar din Vietnam care a dorit ca Facebook să cenzureze puținii disidenți din țară. A fost o decizie luată sub presiune – guvernul de la Hanoi amenințând direct compania că dacă nu se execută, poate să-și ia jucăriile și să plece la scara ei.

În balanță erau 71 de milioane de conturi contra o mână de disidenți și afecaeri cu multe zerouri, așa că deja intuiți ce decizie a luat Mark Zuckerberg.

Și a apărut și prima victimă.

Un fermier din Vietnam a fost condamnat la 7 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru postări care, spun cei care l-au condamnat, ar fi contribuit la răspândirea propagandei anti-statale.

Reuters scrie că fermierul în vârstă de 42 de ani, Nguyen Tri Gioan, ar fi fost acuzat că a distribuit materiale care constituie propagandă împotriva statului. Procesul s-a ținut în regiunea centrală Khanh Hoa și s-a vrut un exemplu pentru ceilalți. Cunoașteți strategia, nu?

Gioan a fost condamnat fiindcă ar fi postat pe Facebook imagini și poezii care aveau ca scop să ”critice, să calomnieze și să defăimeze” partidul comunist, statul și unul dintre cele mai importante personaje din istoria țării, Ho Chi Minh (1890 – 1969).

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol