27 aprilie 2024, 20:34

Inedit. Moneda omagială Brâncuși, lansată la Timișoara

La Timișoara a fost lansată o monedă omagială de argint în onoarea sculptorului Constantin Brâncuși.

Cu această ocazie, Consiliul Județean Timiș, Muzeul Național de Artă din Timișoara, Institutul Francez din România și Fundația Art Encounters au lansat Moneda Omagială Constantin Brâncuși.

Aceasta este din argint. Pe avers apare clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara, România în arc de cerc și stema României.

Pe revers se află portretul și numele sculptorului, precum și anii între care a trăit: 1876-1957, scrie Tion.

Cozi la muzee

„Orașul nostru, după 34 de ani: să nu vedem cozi la lapte, la ouă, cum era pe vremea comunismului la magazinele care erau goale, ci să vedem cozi la cultură, la muzeu.

A fost ceva neobișnuit pentru noi. Într-adevăr, această expoziție a fost un fenomen care a schimbat fundamental fiecare fibră a societății noastre, arătând că și cultura poate să fie un mod de viață. Cu atât mai mult va trebui să continuăm la standardul acesta și să menținem ștacheta ridicată anul trecut.

Ce rămâne după această expoziție și după acest an fabulos pentru Timișoara, rămâne un muzeu național de artă, conectat și dotat corespunzător, astfel încât să facă posibile noi expoziții de asemenea anvergură. Și, desigur, există capacitatea umană de a gestiona evenimente de anvergură și pentru toate acestea, trebuie să mulțumim acestui titlu de Capitală europeană a Culturii care ne-a împins de la spate și ne-a făcut să performăm, să perseverăm”, a comentat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.Nica.

A atras peste 130.000 de vizitatori, un număr record

Deși expoziția a ajuns la final, lasă în urma ei un important catalog bilingv (român-englez), coordonat de Doina Lemny, curatoarea expoziției, care reproduce 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare.

Publicat de Fundația Art Encounters, catalogul reunește și 16 texte inedite semnate de istorici de artă români, francezi și englezi, putând fi achiziționat de la cele mai importante librarii din Timișoara și din țară.

„Organizarea acestei expoziții a costat 1.222.000 euro şi a adus venituri de 1.359.000 euro, dintre care 900.000 din bilete si 459.000 euro din sponsorizări atrase de parteneri, generând un excedent de 137.000 euro.

Veniturile din bilete şi surplusul din sponsorizări au revenit în întregime Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Din totalul cheltuielilor, cele mai mari sume au fost necesare pentru transportul lucrărilor tur-retur, precum şi pentru acoperirea costurilor asigurărilor. Alte sume au fost necesare pentru echipa constituită special pentru acest proiect (curator, arhitect etc.), pentru echipele de instalare/dezinstalare, pentru realizarea scenografiei, pentru demersul de comunicare, pentru medierea expoziției sau pentru întreținerea acesteia în bune condiții, ş.a.m.d.”, transmit reprezentanții Muzeului Național de Artă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol