15 aprilie 2024, 21:35

Inedit! O baterie inovatoare este în curs de dezvoltare în Slovacia

Planul de înlocuire completă a combustibililor fosili sau a energiei nucleare cu surse de energie regenerabilă prezintă numeroase provocări.

Producția de energie din surse eoliene sau solare fluctuează în funcție de anotimp și de vreme, creând o dependență între producție și consum.

Echilibrarea acestor variabile reprezintă o provocare imensă, notează publicația slovacă Živě.

În plus, transferul de energie de la locul de producție la locul de consum, fie că este vorba de centrale solare sau eoliene, generează anumite pierderi.

Universitatea Pavel Jozef Šafárik din Košice, Universitatea Tehnică din Košice și societatea Ino-Hub Energy colaborează pentru a îmbunătăți o tehnologie existentă.

Aceștia dezvoltă un nou model de baterie cu flux, care ar putea înlocui bateriile litiu-ion tradiționale în diverse sectoare.

„Putem crește capacitatea bateriei cu flux prin volum, adăugând mai multe recipiente cu electrolit.

Acest lucru ne permite să extindem parametrii în mod independent, putând oferi aplicații mai mici, cum ar fi locuințele familiale, sau capacități mai mari pentru întreprinderi sau resurse de rezervă în zonele urbane”, explică profesorul asociat Andrea Straková Fedorková, președinte al Alianței slovace pentru baterii și membru al Facultății de Științe Naturale a Universității Comenius din Bratislava.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol