24 septembrie 2023, 10:31

Inedit. Supermarketuri care scanează fețele clienților pentru a combate furturile din magazine

Aceste supermarketuri au decis să scaneze fețele clienților, s-au săturat de bandele de hoți. Zece retaileri vor lua parte la un program numit „Project Pegasus” pentru a pune capăt bandelor de hoți din magazine.

Unele dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie au fost de acord să implementeze o nouă tehnologie de scanare a feței în încercarea de a combate furtul din magazine.

Noul parteneriat se numește Project Pegasus și include 10 supermarketuri și comercianți cu amănuntul, printre care John Lewis, Co-op, Waitrose, Next, Tesco și Sainsbury’s. Toți aceștia au fost de acord să plătească 600.000 de lire sterline pentru acest proiect, relatează Mirror.

În cadrul acestei acțiuni, poliția va trece imaginile CCTV ale hoților din supermarketuri prin baza de date națională a poliției, care utilizează tehnologia de recunoaștere facială pentru a identifica suspecții.

Acest lucru are ca scop să le ofere ofițerilor de poliție o idee despre locurile în care operează bandele de hoți din magazine.

Recent autoritățile britanice au avut întâlniri cu șefii poliției și cu reprezentanți ai principalelor supermarketuri și comercianți cu amănuntul pentru a elabora planuri de combatere a hoților din magazine.

Chris Philp, ministrul însărcinat cu menținerea ordinii publice, le-a dat șefilor de poliție șase până la opt săptămâni pentru a întocmi o listă cu hoții de magazine „prolifici”, pentru a crea o bază de date națională care să poată fi distribuită comercianților cu amănuntul, supermarketurilor și forțelor de poliție din întreaga țară.

Ministrul a declarat că această măsură reprezintă un „plan de toleranță zero pentru a viza furtul din magazine”.

Comisarul pentru poliție și infracțiuni din Sussex, Katy Bourne, care este responsabil la nivel național pentru infracțiuni în domeniul afacerilor și al comerțului cu amănuntul, a estimat că 20% dintre infractori reprezintă 80% din infracțiunile de furt din magazine în regiunea sa.

„Dacă faceți un efort concertat pentru a aborda infractorii prolifici la nivel local, puteți avea un impact mare asupra reducerii criminalității în general.

Va fi o schimbare radicală pentru poliție, deoarece, pentru prima dată, poliția va avea o imagine completă la nivelul întregii țări cu privire la zonele în care aceste bande acționează în diferite zone și va avea datele și informațiile necesare pentru a le pune la dispoziția forțelor de poliție locale pentru a urmări aceste bande”, a declarat ea pentru Mirror.

Creștere de 24% a infracțiunilor de furt din magazine

Oficiul Național de Statistică a raportat o creștere de 24% a infracțiunilor de furt din magazine în Anglia și Țara Galilor în ultimul an.

Creșterea acestei infracțiuni în special a fost legată de creșterea costului vieții, presiunea exercitată de creșterea prețurilor la alimente, alături de costurile ridicate ale energiei și de creșterea ipotecilor și chiriilor, i-a forțat pe mulți în aceste situații.

Cu toate acestea, miniștrii spun că această creștere uriașă a furturilor din magazine a fost determinată în mare parte de bandele de crimă organizată care fură din supermarketuri articole de valoare mai mare, cum ar fi sticlele de alcool – aceste articole sunt apoi revândute nu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol