25 aprilie 2024, 3:57

Inimile artificiale din magneți și titan ar putea salva multe vieți (VIDEO)

Insuficiența cardiacă afectează în fiecare an peste zece milioane de persoane din SUA și Europa, iar perspectivele pacienților sunt adesea sumbre. Medicația poate controla starea puțin timp și majoritatea pacienților necesită un transplant cardiac. Numărul donatorilor din fiecare an este mic în comparație cu numărul de persoane care așteaptă o inimă nouă. Pentru unii pacienți, dimensiunea sau grupa lor sanguină înseamnă că șansele de a găsi o inimă de donator sunt practic zero.

S-au făcut încercări de proiectare a inimilor artificiale încă din anii 1950, cu puțin succes. Sistemul complex de pompe și supape artificiale, care trebuie să bată de peste 100.000 de ori pe zi și de zeci de milioane de ori pe an, se uzează, ceea ce înseamnă că inimile mecanice pot începe să cedeze chiar mai rapid decât inimile bolnave pe care le înlocuiesc.

Un design complet nou, cunoscut sub numele de BiVACOR, ar putea revoluționa utilizarea inimilor artificiale și modul în care este tratată insuficiența cardiacă. În loc să încerce să reproducă modul în care o inimă reală pompează, dispozitivul folosește un singur disc rotativ pentru a conduce sângele către plămâni și corp. Cu pompa rotativă de înaltă tehnologie care levitează între magneți, există o uzură mecanică practic nulă. Lipsa altor părți în mișcare înseamnă că restul inimii poate fi realizat din titan ultra-robust.

Pe lângă tehnologia sa de disc cu levitație de ultimă generație, inima BiVACOR își poate adapta producția la cerințele fiziologice ale pacientului (astfel va pompa mai repede în timpul exercițiului) și poate fi făcută suficient de mică pentru a se potrivi unui copil . De asemenea, se speră că dispozitivul poate fi combinat într-o zi cu tehnologia de încărcare fără fir, ceea ce înseamnă că bateria ar putea fi implantată și pacientului, în loc să fie transportată extern.

Din 2019, BiVACOR lucrează cu NASA. Dispozitivul a fost testat la o vacă, care nu numai că a rămas în viață, dar a reușit să meargă pe o bandă de alergat. Anul trecut, după decenii de dezvoltare, medicii au instalat temporar dispozitivul la ​​pacienți umani supuși operațiilor de transplant de inimă, ca prim pas către studiile la om. Dispozitive personalizate, adaptate la dimensiunile anatomice ale pacienților, au fost montate pentru a vedea dacă vor funcționa, înainte de a fi implantate inimile donatorilor reali.

Foto: BiVACOR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE