25 ianuarie 2021, 22:42

Inițiativă inedită propusă de Turcia. Bilete la metrou, în schimbul reciclării

Turcia încearcă să stimuleze sustenabilitatea în moduri inovatoare, pentru a putea depăși poziția codasă în clasamentul țărilor cu cea mai proastă rată de reciclare din Europa. Astfel că, unul dintre cele mai noi proiecte implementate în Istanbul permite persoanelor care folosesc transportul în comun să își cumpere biletele de metrou folosind reciclarea sticlelor de plastic și a cutiilor de aluminiu.

În prezent, autorităţile locale lansează automate în stațiile de metrou care vor colecta, tăia și sorta reciclabile pe loc.

“Majoritatea gospodăriilor nu reciclează automat pentru că nu cunosc beneficiile pentru mediu, iar altele sunt doar leneșe”, a declarat Elif Cengiz, un manager pentru proiectul de gestionare a deșeurilor, numit Zero Waste. “Aceste mașini noi oferă oamenilor un stimulent direct de a recicla în timp ce le educă despre beneficiile reciclării”, potrivit GreenReport.

Prețurile ambalajelor vor fi cumulate astfel: o sticlă de plastic de 0,33 litri va adăuga 2 cenți turceşti pe un card de metrou, o sticlă de 0,5 litri va adăuga 3 cenți, o sticlă de 1,5 litri aduce 6 cenți. Cu toate acestea, măsura implementată de către minister nu este atât de comodă pentru oameni, deoarece o singură călătorie cu metroul costă 260 de cenți turcești. Din acest motiv, navetiștii care vor dori să meargă cu metroul folosind exclusiv materiale reciclabile, vor trebui să adune zeci de sticle și cutii de conserve pentru a plăti contravaloarea unui bilet.

Acest lucru nu face decât evidențieze și mai mult diferențele dintre clasele sociale. Astfel că,  pentru unii oameni acest lucru ar putea însemna reciclarea zilnică a obiectelor și câștigarea unei călătorii gratuite, în timp ce alţii ar putea căuta sticle de plastic și cutii de aluminiu aruncate în mod necorespunzător ca să le răscumpere la stațiile de metrou.

Prețul unei călătorii cu metroul a crescut odată cu moneda Turciei, din cauza inflației și a gestionării defectuoase a economiei de către guvern. Mai mult decât atât, în ultimii ani, Turcia a făcut eforturi pentru a-și îmbunătăți gestionarea deșeurilor ca răspuns la preocupările legate de mediu. Țara a fost clasată ca fiind cea mai risipitoare din Europa, umplând spațiul de depozitare de două ori mai mult pe an ca cea de-a doua cea mai risipătoare țară, Spania. De asemenea, a fost una dintre singurele țări din lume care a înrăutățit ratele de reciclare între 2000 și 2012.

Guvernul a promovat beneficiile reciclării și a raportat că mai mult de 1,7 milioane de tone de hârtie și cutii de carton au fost reciclate în 2017 și în primele trei luni ale acestui an.

“Aceasta înseamnă că am salvat 24,6 milioane de arbori în 2017 și încă 5,4 milioane în primul trimestru al acestui an”, a declarat Mustafa Ozturk, subsecretarul pentru Ministerul Mediului și Amenajării Urbane, într-o declarație. “Utilizarea materialului reciclat în producție contribuie la productivitate, iar depozitarea separată a deșeurilor de hârtie economisește, de asemenea, spațiu de depozitare și reduce costurile de colectare a deșeurilor pentru administrațiile locale”, potrivit GreenReport.

Noua schemă de metrou seamănă cu alte programe de stimulare din întreaga lume, iar multe dintre țările de vârf de reciclare le recompensează în mod similar pe cetățeni pentru participare.

În țări precum Norvegia și SUA, oamenii sunt plătiți atunci când reciclează, iar Marea Britanie tocmai a adoptat acest model. În Taiwan, oamenii pot urmări camioanele de gunoi pe aplicațiile telefonice și sunt încurajați să își arunce bunurile reciclate când camioanele vor trece în faţa caselor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.