6 mai 2024, 16:44

INOVAȚIE. Exoschelet metalic, din piese auto refolosite, creat de un absolvent al Facultatii de Inginerie din Galati VIDEO

Un bărbat din Galați a realizat un dispozitiv medical care poate ajuta persoanele paralizate sau care au probleme locomotorii grave și nu se pot mișca fără ajutor. Acesta preia funcția locomotorie. Astfel, oamenii pot merge pe picioarele lor.

Absolvent al Facultății de Inginerie din Galați, Laurentiu Miron a creat un exoschelet metalic, construit din piese auto refolosite. Dispozitivul este de 10-15 ori mai ieftin decat cele existente pe piata medicală internațională și ar putea ajuta pacienții cu dizabilități motorii, crede inventatorul, un gălățean care la 52 de ani tocmai a absolvit cursurile Facultății de Inginerie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Piesele care ar fi trebuit folosite erau foarte scumpe dacă erau metalic printate, aşa că gălăţeanul le-a făcut din componente de la maşini, braţe de suspensie şi un acumulator de la o maşină electrică.

Două săptămâni a durat construcţia, pornită iniţial după un model obţinut prin cercetare de laborator, relatează monitoruldegalati.ro. În urma proiectării, s-a ajuns la concluzia că, în alte circumstanţe, piesele ar fi fost produse prin turnarea şi prelucrarea 3D, ceea ce momentan nu se realizează în România, iar, oricum, preţul de producţie ar fi fost foarte mare. Aşa că s-au folosit componente auto.

Tatăl meu a avut o problemă cu picioarele şi, tocmai din cauza asta, aş fi vrut să îl ajut de atunci, dar nu am putut. A fost şi o ambiţie ca să urmez această facultate. Materialele au fost destul de uşor de găsit, pentru că ne-am inspirat, la ce putem găsi rapid, şi am luat materiale refolosibile, ca să nu ajungem la  costuri foarte mari. Principala aplicaţie este cea medicală, dar, dacă se continuă cercetarea şi dezvoltăm şi pentru braţe, poate ajuta la cărarea greutăţilor, chiar în depozite, sau poate avea aplicaţii militare”, a povestit Laurenţiu Miron (foto), absolventul care a creat exoscheletul.

Coleg de facultate cu fiul său

La 52 de ani, administrator de reţea, Laurenţiu a fost coleg de facultate cu fiul său, Ştefan.

Mi se pare o inovaţie şi faptul că poate fi făcut în preţ extrem de mic… Bunicul meu, tatăl lui, a avut probleme şi nu mai putea să se ridice din pat, efectiv nu mai putea să facă nimic. Mi se pare extraordinar să putem face ceva cu preţuri scăzute, care să ajute la deplasare”, a spus Ştefan Miron, student, fiul inovatorului care a creat exoscheletul.

Eu sper că acest proiect va fi continuat şi, eventual, unul dintre studenţi chiar îşi va face o firmă şi, astfel, va deveni un produs comercial. În acest moment, nu e patentat. Ar putea fi patentate anumite chestiuni, care ar putea fi dezvoltate ulterior”, a precizat Bogdan Marin, profesor Facultatea de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Totul costă aproximativ 500 de euro și de zece ori mai puțin decât dispozitivele înrudite

Ca baterie, dispozitivul este alimentat de un acumulator luat de o o maşină hibrid. Totul costă circa 500 de euro şi de zece ori mai puţin decât dispozitivele înrudite, existente pe piaţă în afara ţării.

La universitatea din Galați există o specializare în „Ingineria Medicală” (IMed), la care se studiază obținerea și prelucrarea materialelor pentru medicină, aparatura de investigare, monitorizare și terapie, aparatura de laborator utilizată în medicină, precum şi principiile, metodele şi tehnicile care stau la baza exploatării acestei aparaturi.

Programul de studiu presupune nu numai producerea de echipamente medicale performante, ci şi utilizarea acestor echipamente în condiţii de calitate a actului medical şi de securitate pentru pacient şi personalul medical, potrivit puterea.ro.

Capsula pentru diagnosticarea bolilor digestive

O invenție la fel de interesantă a fost realizată de Andrei Geru, student la „Inginerie Medicală”, care a creat o capsulă pe care medicii o pot opri în orice zonă a tractului digestiv și a celui intestinal pentru a explora în profunzime afecțiunile pacienților.

Capsula permite oprirea ei în zona stomacului, a intestinului subțire și a celui gros cu ajutorul unui dispozitiv care emite un câmp magnetic, permițând medicului o investigarea amănunțită în timp real a eventualelor probleme medicale.

Capsula medicală are în interior material metalic și poate fi controlată din exterior printr-un dispozitiv magnetic. În plus, capsula medicală e dotată cu un microactuator acționat de același dispozitiv magnetic, cu ajutorul căruia este condusă sau oprită capsula în pe tractul digestiv.

Microrobotul a fost testat cu succes în laboratorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor din Galați.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol