20 mai 2022, 6:34

Inovație la JO de iarnă Beijing 2022: gheața pentru patinoare va fi ecologică

Angajat să găzduiască Jocurile olimpice de iarnă 2022, Beijinul prezintă, la evenimentul care va avea loc între 4 și 20 februarie, un sistem ecologic de fabricare a gheții la care a lucrat în ultimele luni.

Pentru patinoarele eco, două tipuri de agenți frigorifici – dioxid de carbon (R744) și R449A – sunt implicate în proces. Comitetul de organizare le-a ales în urma unei deliberări și consultări atente cu experți din țară și din străinătate.

Cinci dintre cele nouă patinoare de competiție de la Beijing 2022 folosesc CO2 pentru fabricarea gheții; iar celelalte patru folosesc R449A. Este pentru prima dată când un sistem de refrigerare natural cu CO2 va fi folosit la Jocurile Olimpice de iarnă, scrie chinadaily.com.

De fapt, agentul frigorific R507 a fost luat primul în considerare când organizatorii au început să-și elaboreze planurile de fabricare a gheții. R507 este utilizat pe scară largă în întreaga lume și îndeplinește cerințele Protocolului de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon pentru țările în curs de dezvoltare.

Totuși, având în vedere că R507 prezintă riscuri ecologice ridicate ca substanță ce contribuie la încălzirea globală, Beijing 2022 a decis în cele din urmă să se orienteze către agenți frigorifici mai ecologici.

După ce au analizat tendințele globale de dezvoltare în aplicarea refrigerarii și au purtat discuții cu experți în refrigerare și aer condiționat, organizatorii au decis să implementeze un plan alternativ de fabricare a gheții mai ecologice, fiind sprijiniți de Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

Locurile care trebuie să producă și să întrețină gheața pe tot parcursul anului, inclusiv National Speed ​​Skating Oval, folosesc agent frigorific natural CO2. În schimb, locurile care produc gheață doar ocazional, cum ar fi National Aquatics Center și National Indoor Stadium folosesc agent frigorific tradițional.

CO2 are Potențial de Epuizare a Ozonului (ODP) zero și un risc potențial scăzut de a influența încălzirea globală. Așa-numitul sistem de refrigerare cu CO2 „transcritic” a fost recomandat ca soluție de producere a gheții pentru National Speed ​​Skating Oval de către un panel format din o duzină de cadre universitare de la Academia Chineză de Inginerie și Academia Chineză de Științe, experți seniori din asociațiile interne, experți în refrigerare și reprezentanți ai echipei de construcții.

Sistemul transcritic are securitate ridicată, consum redus de energie și costuri operaționale mici și este ecologic, potrivit lui Zhang Xinrong, profesor la Universitatea din Peking și expert renumit în inginerie termică și agenți frigorifici naturali.

În plus, căldura generată în urma procesului poate fi refolosită, ceea ce crește eficiența managementului energetic cu răcirea și încălzirea integrate. Sistemul este cheia managementului energiei la locurile de gheață, în timp ce experții spun că poate avea aplicații largi în întreaga lume.

Experții din federațiile internaționale ne-au spus că practicile comune de fabricare a gheții ecologice la National Speed ​​Skating Oval ar îndeplini standardele olimpice. Dar am petrecut 18 luni studiind fabricarea gheții de la Jocurile Olimpice de iarnă anterioare și analizând avantajele și dezavantajele fiecare tip de agent frigorific. În cele din urmă, am reușit să venim cu soluții mai bune“, a declarat Song Jiafeng, inginer din echipa de construcție a locației.

Potrivit lui Song, utilizarea dioxidului de carbon ca agent frigorific poate crește eficiența producerii gheții cu 30% și poate economisi aproximativ două milioane de kilowați de electricitate pe an.

Alegerea a fost aplaudată de CIO, care susține decizia și implementarea acesteia.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol