3 martie 2024, 11:25

Instrument de scris din perioada romană, descoperit la Alba Iulia

După ce au fost descoperite mai multe bijuterii din aur și un mic vas unicat din bronz, din anticul Apulum, arheologii au mai făcut o descoperire inedită.

Situl arheologic deschis în cimitirul din Alba Iulia continuă să fie suprinzător pentru arheologi, chiar dacă este aproape de a fi finalizat.

Deși este un obiect care era uzual în perioada romană, acesta a fost descoperit intact în situl arheologic din Alba Iulia.

Este vorba despre un ”stilus” din bronz cu decorațiuni, păstrat în stare perfectă, în pământ, scrie Alba24.

”Era un instrument pentru scris din perioada romană, are două capete, partea ascuțită cu care se scrijelea pe tăblița cerată, iar în cazul în care erau greșeli sau trebuia ceva șterș, se utiliza celălalt capăt care se răzuia.

Atunci când tăblița era rasă complet devenea ”tabula rasa”, deci inutilizabilă. Este o piesă de expoziție, care va merge cel mai probabil în vitrina Muzeului Național al Unirii.

Mă gândeam că poate ar putea fi făcute replici și în vitrina unde va fi expus exponatul original, să existe o poveste a sa și o mențiune că la standul muzeului pot fi achiziționate piese identice, replici”, a explicat arheologul George Bounegru.

Bijuterii de aur descoperite la Alba Iulia

Recent, opt bijuterii din aur și un mic vas unicat din bronz au fost descoperite în mormântul de incinerație al unei femei romane, din anticul Apulum, la Alba Iulia.

Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultima vreme și a fost făcută în urma unui scandal care a ajuns la nivel național.

”Cel mai bogat mormânt descoperit la Alba Iulia” din punct de vedere al inventarului – așa l-a catalogat arheologul Muzeului Național al Unirii, George Bounegru.

Este vorba despre un inventar bogat, datorită pieselor de aur descoperite, dar și restul obiectelor găsite în mormânt.

Mai exact, descoperirea a fost făcută în cimitirul din Alba Iulia, în zona în care un sarcofag roman a fost distrus cu excavatorul de către muncitorii care săpau mai multe gropi, în luna martie a anului 2023.

Cazul a ajuns la nivel național, iar Primăria Alba Iulia a finanțat o săpătură preventivă, în valoare de 12.500 de lei, în zona unde se amenajau noi morminte.

La mai bine de 60 de zile de la începerea săpăturilor de prevenție, arheologii Muzeulului Național al Unirii din Alba Iulia au organizat o conferință de presă în care au prezentat descoperirile făcute.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol