27 aprilie 2024, 22:27

Premieră: O româncă a învins Guvernul și Ministerul Sănătății în lupta cu o formă rară de cancer

O femeie a reușit la Curtea de Apel Alba Iulia o victorie împotriva Guvernului României, Ministerului Sănătății și agenției care reglemenetează medicamentele.

Este vorba despre un proces care s-a desfășurat pe rolul instanței din Alba Iulia și care a primit o decizie în data de 14 februarie 2024.

Femeia în cauză a fost nevoită să dea în judecată statul după ce a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer. Mai exact a obligat instituțiile statului să includă în lista de tratamente gratuite, un medicament pentru forma de cancer, scrie Alba24.

Formă rară de cancer

Mai exact, femeia a fost diagnosticată cu Liposarcom, iar medicul curant recomandă tratament cu medicamentul Eribulin (denumire comercială Halaven).

Potrvit literaturii de specialitate, liposarcomul este o tumoare malignă care apare la celulele grase ale țesutului moale. Liposarcomul, ca și celelalte tipuri de sarcom, este rar.

Liposarcomul este un tip rar de cancer care seamănă cu celulele grase când este analizat la microscop. Pot să apară la celulele grase din orice parte a corpului, dar cel mai des apar la abdomen sau mușchii din membre.

Însă, medicamentul prescris nu este pe lista celor compsensate pentru boala de care suferă. Drept urmare a mers în instanța unde a cerut ca medicamentul să fie introdus pe lista

Preţul medicamentului este de 1505 lei per flacon în funcţie de concentraţie.

Dreptul la viață trebuie apărat

Magistrații au precizat că trebuie apărat dreptul la viață al reclamantei. Iar acest drept poate fi apărat doar prin tratamentul descris de medicul oncolg.

dreptul la viaţă al reclamantei, în contextul diagnosticului și al indicațiilor terapeutice antemenționate, nu se poate realiza şi conserva în concret, decât prin urmarea tratamentului emis de medicul curant al reclamantei, medic specialist în oncologie medicală, reclamanta fiind de acord cu tratamentul prescris”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, magistrații au arătat că dacă medicamentul nu ar intra în lista de compensate ar încălca și o decizie a CEDO, decizie în care România a fost condamnată în 2012.

Atunci, un pacient a atacat la CEDO o decizie a instanțelor din țară care nu au obligat autoritățile să îi ofere cu titlu gratuit medicamentul Avastin.

Decizia instanței

Drept urmare au dat o soluție favorabilă pacientei în acest caz. Magistrații din Alba Iulia au obligat agenția care reglementează medicamentul să deschidă de urgentă procedura de introducere a medicmentului pe lista de tratamente pentru acest timp de cancer.

Au obligat să iniţieze, din oficiu, procedura de evaluare a tehnologiilor medicale pentru includerea, extinderea indicaţiilor sau neincluderea Medicamentului ”ERIBULIN” (denumire comercială ”HALAVEN”), în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru indicaţia terapeutică ”LIPOSARCOM”,.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol