7 septembrie 2023, 10:28

Inteligența Artificială deschide calea pentru dezinformarea personalizată

Suntem deja obișnuiți să primim reclame personalizate în mediul online. În mod similar, dezinformarea va deveni mai bine direcționată și adaptată pentru a interacționa cu oamenii și a le influența opiniile.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, vectorii dezinformării își vor putea regla abordarea prin profilarea persoanelor și a grupurilor. Acești agenți rău intenționați vor putea produce conținut mult mai convingător, care să pară legitim și familiar utilizatorilor și, pe baza datelor colectate, vor putea viza anumite persoane cu un tip de dezinformare personalizată.

Având în vedere abundența de conținut postat de oameni pe rețelele sociale și pe alte platforme, a devenit foarte ușor să colectezi date pentru a construi o campanie de dezinformare, scrie wired.com, preluată de antifake.ro.

Evenimente din trecut, precum alegerile din 2016 în SUA sau referendumul pentru Brexit din același an, ne-au demonstrat cum algoritmii de recomandare de pe platformele de social media au radicalizat oamenii, ajutând la răspândirea dezinformării și a teoriilor conspirației.

În noul peisaj tehnologic, algoritmii de pe platformele sociale vor recomanda probabil unele postări generate cu ajutorul inteligenței artificiale, în loc să recomande doar conținut creat de oameni. Cu alte cuvinte, am ajuns în punctul în care un sistem de IA va recomanda conținut fals, în care predomină dezinformarea, creat tot cu ajutorul unui sistem de inteligență artificială.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol