23 ianuarie 2022, 17:10

Inteligența artificială poate evalua melanomul la fel de exact ca dermatologii umani

Oamenii de știință de la Universitatea din Göteborg au dezvoltat un algoritm care evaluează severitatea melanomului pielii la fel de exact ca dermatologii. Sistemul a fost dezvoltat pentru a ajuta medicii să stabilească stadiul în care a ajuns un cancer de piele.

În timp ce pacienții găsesc adesea în mod independent melanoame observând o aluniță nouă sau o schimbare într-una existentă, chiar și dermatologii au probleme în a decide dacă este vorba despre probleme invazive. Cercetătorii au clasificat melanoamele folosind o rețea neuronală convoluțională (ConvNet), o metodă solidă de analiză a imaginilor, care s-a dovedit capabilă să identifice diferite leziuni ale pielii.

Sursa: studiu

Studiul a fost realizat la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Göteborg. Scopul său a fost să se folosească învățarea automată (machine learning) pentru a instrui un algoritm în tragerea unor concluzii legate de faptul dacă melanomul pielii este invaziv și dacă există riscul răspândirii acestuia (metastază) sau dacă rămâne într-un stadiu de creștere în care este limitat la epiderm, fără risc de metastază.

Algoritmul are nevoie de evaluare pe termen lung

Cercetătorii au instruit și validat ConvNet pe 937 de imagini ale melanoamelor colectate cu un dermatoscop, un instrument portabil folosit pentru examinarea pielii. Apoi au testat evaluările algoritmului pe 200 de cazuri care fuseseră diagnosticate de un dermatopatolog. Când au comparat rezultatul sistemului AI cu analiza a șapte dermatologi independenți, rezultatul a fost egal.

Cercetătorii recunosc că algoritmul are încă nevoie de perfecționare suplimentară și evaluare pe termen lung, într-un cadru clinic. Într-o formă dezvoltată, algoritmul ar putea servi drept suport în sarcina de a evalua severitatea melanomului cutanat înainte de operație. Clasificarea afectează cât de extinsă trebuie să fie o operație și, prin urmare, este importantă atât pentru pacient, cât și pentru chirurg.

O lucrare preliminară a fost publicată în Journal of the American Academy of Dermatology.

Foto: Lucija Ros on Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.