24 aprilie 2024, 21:51

InterContinental își schimbă numele în Grand Hotel Bucharest. Povestea celui mai cunoscut hotel din România

Nu ne vom mai vedea “la Inter”. Sau poate că denumirea va rezista timpului și peste 30 de ani cineva se va întreba de ce clădirii înalte de lângă TNB îi zice “Inter”…Ce e aia „Inter”?

Grand Hotel Bucharest va fi noul nume al hotelului InterContinental București, începând cu 1 ianuarie 2022, ca urmare a ajungerii la final a contractului de management între proprietarul hotelului, Compania Hotelieră InterContinental România S.A., și IHG Hotel & Resorts, proprietarul mărcii InterContinental.

Hotelul își va continua activitatea și va oferi mai departe oaspeților săi aceleași servicii hoteliere de înaltă calitate ca și până acum, în concordanță cu poziția și reputația pe care le deține în peisajul hotelier autohton.

Renovare și modernizare

Totodată, proprietatea va intra într-un amplu proiect de renovare și modernizare. Acest proces are în vedere aducerea proprietății la cele mai noi standarde hoteliere pentru a răspunde exigențelor actuale ale oaspeților.

Îmbunătățirile vor viza creșterea nivelului calității experiențelor oaspeților, îmbunătățirea structurii de servicii oferite și alinierea la trendurile internaționale de design și ospitalitate, arat[ un comunicat al companiei.

Lucrările sunt planificate să se încheie în anul 2024, iar valoarea estimată a investițiilor este de 21 mil. euro, acest proiect având ca finalitate poziționarea Grand Hotel Bucharest ca cel mai bun hotel de lux din capitală.

„Pentru ca planul nostru de transformare să aibă succes, vom pune un accent sporit pe modernizare, vom încorpora tehnologii avansate aliniate cu nivelul nostru bine cunoscut de servicii și performanță. Suntem entuziasmați și pregătiți să dăm curs noilor provocări, fără să ne abatem de la obiectivul nostru principal: să oferim servicii excepționale oaspeților noștri.Mulțumim InterContinental pentru colaborarea de până acum și ne pregătim pentru o nouă etapă în viața acestui hotel.”, transmite Lucian Marinescu, Membru în Consiliul de Administrație al Companiei Hoteliere InterContinental România S.A.

Povestea Intercontinentalului, cel mai înalt și poate cel mai renumit hotel din București, începe cu o vizită turistică nereușită petrecută în anii ’60. Industriașul american Cyrus Eaton Jr. venea în capitală alături de partenera sa Clara, româncă originară din Turnu Severin.

Povestea americanului

Pentru că nu au găsit cameră la Athénée Palace, cei doi ar fi fost nevoiți să doarmă în holul hotelului. Americanului i-a prins bine odihna, pentru că a doua zi de dimineață și-a declarat clar marele vis: va construi un hotel gigant în centrul Bucureștiului, pentru ca nici un turist nefericit să nu mai rămână vreodată fără cameră.

Faptul că autoritățile române de atunci au acceptat propunerea ”dușmanului imperialist de clasă” (așa cum erau socotiți americanii de comuniști) de a construi un far al capitalismului taman în buricul târgului poate părea ciudat la prima vedere, scrie viitorulromaniei.ro.

Acuzați de colaboraționism

De fapt, atât Cyrus Eaton Jr. cât și tatăl său, și mai celebrul senior, au fost acuzați în repetate rânduri de presa de peste ocean de prietenii strânse cu numeroși lideri comuniști. Cei doi și-au făcut un titlu de glorie din deschiderea unor hoteluri în țări socialiste în anii 1970, inclusiv a unui Sheraton Grand Balkan în Sofia, scrie inyourpocket.com. Tot el este la originea Duna Intercontinental hotel din Budapesta sau Great Wall Sheraton în Beijing, notează cleveland.com.

Acuzat el însuși de a fi comunist, bătrânul Eaton s-a apărat spunând că să faci bani de pe urma comuniștilor este ”cel mai înalt act de capitalism posibil” (declarație data pentru New York Times în 1957).

 

Construcția a început în 1967

Construcția Intercontinentalului a început în 1967, după un proiect al unui grup de patru arhitecți români. Chiar și cu implicarea concernului lui Eaton, faptul că statul comunist român și unul dintre cei mai renumiți capitaliști americani au bătut palma pentru a construi un hotel uriaș în centrul Bucureștiului a reprezentat o știre care a făcut înconjurul planetei, ajungând în aproape toată presa occidentală.

În 1971, cu doar câteva luni mai târziu decât fusese estimat, gigantul Intercontinental era dat în folosință, cu toate cele 423 de camere de lux ale lui.

Inaugurat în mai 1971

Hotelul InterContinental a fost inaugurat oficial la 14 mai 1971, în prezenţa primarului Capitalei, a altor oficialităţi române, precum şi a preşedintelui firmei Tower International, finanţatorul principal, notează „Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2004) şi „Dicţionarul monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti” (Editura Meronia, 2011).

Primul oaspete al hotelului a fost înregistrat pe 20 februarie 1971, fiind un cetăţean american. De-a lungul vremii, aici au fost cazate o serie de personalităţi, precum Kurt Waldheim, secretarul general al ONU, Gustav Heinemann, preşedintele Republicii Federale Germania, magnatul american David Rockefeller, tenorul italian Luciano Pavarotti ş.a., conform „Dicţionarului monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti” (Editura Meronia, 2011).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol