17 iunie 2021, 12:32

O interfață creier-computer i-a permis unui om paralizat să scrie din nou

Un bărbat paralizat a folosit o interfață computer-creier pentru a scrie pe ecran la viteze aproape la fel de mari ca și cele realizate de un adult capabil. Cercetătorii au dezvoltat o metodă de comunicare pentru persoanele cu paralizie, care utilizează un computer pentru a transforma scrierea de mână mintală în cuvinte pe ecran. Un computer decodează încercările de scriere de mână din semnalele creierului și poate permite o comunicare mult mai rapidă decât era posibil anterior, potrivit studiului publicat în revista științifică Nature.

Echipa a instalat software-ul de inteligență artificială pe un dispozitiv numit interfață creier-computer (BCI), implantat în creierul bărbatului. Software-ul a reușit să decodeze informațiile, pentru a converti rapid gândurile omului despre scrisul de mână în text pe ecranul computerului.

Cercetătorii spun că noile descoperiri ar putea duce la progrese în beneficiul a milioane de oameni din întreaga lume care și-au pierdut capacitatea de utilizare a membrelor superioare sau capacitatea de a vorbi, din cauza leziunilor măduvei spinării, a accidentelor vasculare cerebrale sau a sclerozei laterale amiotrofe (SLA), cunoscută și sub numele de boală neuronală motorie (MND).

Participantul a reușit să atingă o viteză de scriere de aproximativ 18 cuvinte pe minut, cu o precizie de 94,1%. Prin comparație, persoanele cu aptitudini normale, de aceeași vârstă, pot scrie aproximativ 23 de cuvinte pe minut pe un smartphone. Cercetătorii l-au instruit să încerce să scrie propoziții de parcă mâna nu ar fi fost paralizată, imaginându-și că ține un stilou pe o bucată de hârtie. În timpul acestui exercițiu, BCI a folosit o rețea neuronală – un tip de inteligență artificială – pentru a traduce în timp real mișcările de scriere de mână din activitatea neuronală în text.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.