28 martie 2024, 22:46

INTERNET. Care sunt cele mai frecvente greșeli?

Experții în securitate de la Kaspersky Lab au dat publicității câteva dintre cele mai frecvente greșeli ale celor care folosesc calculatorul și internetul.

INTERNET. Care sunt cele mai frecvente greșeli. Parolele…

Utilizatorii de internet fac numeroase greșeli când aleg parolele pentru diferite conturi. Cele mai frecvente sunt, de exemplu, folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi. De asemenea,  pe același loc figurează alegerea unei parole simpliste dar și păstrarea într-un loc nesigur a acesteia.

Numeroși utilizatori de internet, spun cei de la Kaspersky Lab,  folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi, ceea ce înseamnă că, în cazul în care una dintre parole este aflată, toate conturile dependente de ea pot avea de suferit.

O altă greșeală a utilizatorilor, destul de frecventă și ea,  este folosirea unor parole simple sau simpliste. Deseori acestea pot fi nume, date de naștere sau PIN-uri cu cifre repetitive.

O altă problemă care apare este păstrarea parolelor în condiții nesigure. Practic, e ca și când ai avea o yală sofisticată la ușă, dar ai piti cheia sub preș.

S-au făcut și niște statistici. Deși o persoană din cinci  s-a confruntat cu o tentativă de spargere a conturilor, puține au tras concluzii și au setat ulterior parole mai eficiente.

Aproximativ 30%  dintre utilizatorii de internet au parole diferite pentru fiecare cont online. O persoană din zece folosește aceeași parolă pentru toate conturile.

INTERNET. Care sunt cele mai frecvente greșeli? Deși cerințele la setarea parolelor sunt din ce în ce mai complicate (caractere alfanumerice, semne de punctuație, lungime etc), persoanele nu setează parole suficient de complicate. 47% dintre ele folosesc parole formate din litere mici și mari, iar două din trei (64%) folosesc litere și cifre.

Cum ar trebui să arate o parolă?

Oamenii fac greșeli elementare atunci când vine vorba de parole online, spun cei de la Kaspersky Lab. Cele mai bune parole nu se găsesc în dicționar. Acestea sunt lungi, conțin litere mari și mici, cifre și semne de punctuație.

Și, la final, un banc pe profil

  • Este ceva mai rău decât să folosești parola “12345”?
  • Da, să folosești parola “12345” la toate conturile!

Foto: Victoria Heath/Unsplash

De ce prieteniile de la locul de muncă au impact major, chiar și atunci când lucrăm din bucătăria de acasă

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE