26 aprilie 2024, 6:14

Interviu memorabil cu Diana Dobre. Artista suferă de o boală incurabilă dar desenul a devenit tratamentul ei

Diana Dobre este o tânără de 23 de ani din Buzău care suferă de distrofie musculară, o boală incurabilă ce necesită sprijin permanent din partea familiei și a celor dragi. A fost absolventă a Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău, fiind numită șefă de promoție a generației 2009-2013.

Misiunea mea este să transpun frumosul din oameni prin artă. În primul rând, fiecare chip creionat reflectă o poveste, o stare, o emoție pe care am grijă să o evidențiez. În al doilea rând, vreau să cred că lucrările mele transmit pasiunea și dăruirea cu ajutorul cărora au fost realizate. În aceeași măsură, dorința mea este să inspir oamenii care îmi descoperă pasiunea.

Cum ai descoperit acest talent și pasiunea pentru desen?

Diana Dobre: În urmă cu aproximativ 6 ani am găsit din întâmplare pe internet o lucrare în creion care m-a fascinat prin realismul ei. Acela a fost impulsul care m-a determinat să încerc și eu să îmi explorez latura artistică. Așadar am luat o coală și un creion și m-am pus pe treabă.

Ai urmat un curs profesional în urma absolvirii liceului?

În ultimii ani am reușit să-mi transform hobby-ul într-o mică afacere de tip freelance de care sunt mândră. Mă consider foarte norocoasă fiindcă fac ceea ce îmi place, iar acest lucru îmi aduce multă satisfacție.

Familia și prietenii te-au încurajat de la început pentru acest demers artistic?

Încă de la început cei dragi m-au sprijinit și m-au încurajat să îmi urmez această pasiune. Acest lucru m-a întărit mult în evoluția mea ca artist.

Ce instrumente folosești? Colaborezi cu un specialist care te învață tehnici de desen?

Cel mai des folosesc creioane „faber castell” și bloc de desen „canson”, acestea sunt instrumentele care dau cel mai bun randament pentru mine. Sunt autodidactă. Așadar, cel mai bun profesor al meu este Youtube-ul ale cărui tutoriale mi-au fost de mare ajutor încă de la început în asimilarea de noi tehnici.

Cine te inspiră în acest domeniu? Ai un idol?

Sunt mulți oameni talentați din domeniul artistic pe care îi admir și care mă inspiră. Mi-ar fi greu să mă rezum la unul singur. Însă, un artist excepțional pe care îl urmăresc de mult timp ar fi Emanuele Dascanio. Din punctul meu de vedere este cel mai bun artist contemporan.

Cum îți desfășori mediul de lucru? Ce etape parcurgi și cât durează să realizezi un desen?

Lucrez în confortul propriei locuințe ceea ce este minunat. Prima etapă a unui desen este schița, în care conturez principalele trăsături ale chipului, după care urmează etapa în care insist pe redarea detaliilor. Durata realizării unui desen variază în funcție de complexitatea lui (număr de persoane și dimensiune). Execuția unui desen durează, așadar, de la 5 până la 24 de ore.

Din tot ce ai realizat, există o lucrare care să îți placă cel mai mult ?

Nu am o lucrare preferată, toate îmi sunt la fel de dragi și în toate am investit aceeași pasiune. Însă, cel mai mult îmi place să desenez copii. Chipul lor emană puritate, bucurie, frumusețe și pace. Dintotdeauna m-au fascinat și îmi face o deosebită plăcere să creionez portretele copiilor.

De cât timp faci portrete pentru un public mai larg ?

Am început această activitate în urmă cu aproximativ 4 ani, perioadă în care am realizat foarte multe portrete și am adus multe zâmbete clienților. Să fac oameni fericiți prin munca mea este cea mai mare satisfacție.

Cum te pot găsi oamenii care doresc portrete create de tine?

Pot fi găsită atât pe pagina mea de facebook numită DIANArt cât și pe instagram sub numele dobrediana94.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol