28 februarie 2020, 17:00

INTERVIURILE Editiadedimineata.ro: Eugen Nicolaescu, semnal de alarmă privind criptomonedele: Riscurile sunt foarte mari!

Prezent marți la interviurile Editiadedimineata.ro, viceguvernatorul BNR Eugen Nicolaescu a vorbit în exclusivitate despre fenomenul criptomonedelor și riscurile la care se expun cei care participă la acest proces.

Cristina Negrilă: În România a luat amploare specula cu criptomonede, existând chiar eforturi active de telemarketing ale unor brokeri de criptomonedă către populația generală. La ce riscuri se expun cei care participă la un astfel de proces? Există posibilitatea ca pe măsură ce acest fenomen ia amploare să aibă potențialul de a perturba economia românească.

Eugen Nicolaescu: Din punctul meu de vedere, ca reprezentant al BNR sunt următoarele lucruri de spus foarte clar și pe înțelesul tuturor. În primul rând, piața criptomonedelor nu există ca piață reglementată. Este o inițiativă a unor privați care scapă de sub orice fel de control, de sub orice fel de reglementare, de sub orice fel de regulă, iar în consecință cei care fac afaceri pe criptomonedă, o fac pe risc personal, iar riscurile sunt foarte mari. Există riscuri care țin de evoluția criptomonedei. Nefiind o piață reglementată, supravegheată nu ai de unde să știi dacă o criptomonedă crește gradual, sănătos, sau scade abrupt sau controlat. Deci e vorba de un risc al valorii pe care o are acea criptomonedă. Al doilea risc. Cine recunoaște valoarea acelei criptomonede și în ce valută, când ea nu se cotează de nimeni în raport cu nicio valută? În consecință, este o chestiune strict artificială care se realizează prin mecanismul de cere și ofertă făcut de cineva virtual și nu știm de cine. Al treilea risc. Facem plăți în criptomonede și nu știm dacă acele plăți ajung sau dacă banii aceia s-au convertit corect cu ce am avut noi în cap să facem. Al patrulea risc. Nu știm dacă nu există o cale prin care să se poată intr în conturile noastre ulterior, pentru că nu există o asemenea protecție deoarece nu există o legislație în acest sens. Noi suntem datori să atenționăm, drept pentru care, dacă vă uitați pe site-un BNR, veți vedea că atât în 2015, cât și în acest an, am emis comunicate prin care am arătat ce riscuri sunt și am atenționat populația să fie prudentă în utilizarea unor asemenea metode.

Încă o problemă: nu știm deocamdată reguli fiscale. Presupunem că am cumpărat un bitcoin cu 1000 de lei și mâine este 26000 de lei, le-am cumpărat, le-am vândut, profitul cine îl impozitează? S-ar putea mâine, poimâine să apară și FISC-ul cu asemenea precizări. Deci, există foarte multe necunoscute. Eu nu fac decât să atenționez. Toți cei care fac tranzacții cu criptomonede își asumă riscuri.

Puteți urmăriți declarația de la minutul 12:40, la minutul 16:42.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.