20 aprilie 2024, 9:21

INTERVIURILE Editiadedimineata.ro: Eugen Nicolaescu, Viceguvernator BNR, despre criza pestei porcine: „Cu cât importurile vor fi mai mari, cu atât presiunile pe cursul de schimb vor fi mai mari”

Viceguvernatorul BNR Eugen Nicolaescu a vorbit, marți, în cadrul interviului acordat Editiadedimineata.ro, despre criza majoră care a lovit România în ultimul timp, pesta porcină, și cum afectează acest fenomen balanța de plăți și cursul valutar.

Există o serie de evenimente socio-politice care afectează balanța de plăți a României, cum a fost: înlăturarea taxei auto sau nivelul producției de grâu. Credeți că fenomenul pestei porcine, care a lovit România în ultimul timp, este unul atât de amplu de natură să afecteze atât balanța de plăți, cât și cursul valutar?

„În primul rând, balanța de plăți a României nu este influențată numai de importurile de produse alimentare, din care, sigur că și carnea de porc este o componentă. De asemenea, taxa auto, când a fost desființată, nu cred că a avut neapărat efect mare pe balanța de plăți, pentru că, până la urmă, dacă știți bine, oamenii au cumpărat mașini la mâna a doua destul de ieftine, și toate au fost plătite cash, nu au fost plătit prin conturi bancare sau mai știu eu cum altceva, și în consecință, cash-ul pe care unii oameni îl luau să se ducă la o excursie în străinătate, s-au dus și au luat o mașină. Deci nu cred că acestea sunt influențe majore. Influențele sunt din dezechilibrul mare care este între import și export. Deci aici este problema mare pe care o avem la ora actuală. Avem un 3% deficit din PIB în acest domeniu, ceea ce poate fi și mult și puțin, depinde cât economia este aptă să suporte și să absoarbă. Dar, pesta porcină, sigur că ar putea fi un factor care să apese puțin pe deficitul balanței comerciale, încă nu există studii, încă nu există previziuni, încă nu există estimări. Știm doar că noi oricum jumătate din carnea de porc pe care o consumăm, o luăm din import, cel puțin până la apariția pestei porcine în România, cu alte cuvinte, este posibil să mai crească importul de carne de porc. Dacă, într-adevăr, oamenii vor dori să mănânce carne de porc, pentru că asta e, până la urmă, preferința românului, și noi știm că românii, în general, consumă carne de porc, dar noi mai știm că oamenii consumau carne de porc, pentru că în mare parte, îi aveau în gospodăria proprie, din subzistență, mai degrabă. Este posibil să se schimbe și preferințele gusturilor românilor. Este posibil, nu avem de unde să știm. În acest moment, ar fi absurd să ne pronunțăm, dar cred va fi o influență. Încă nu vă pot spune dacă va fi mare sau mică și dacă ne va afecta mai mult decât avem în acest moment presiuni pe deficitul balanței comerciale și evident, în final, pe cursul de schimb. Cu cât importurile vor fi mai mari, cu atât presiunile pe cursul de schimb vor fi mai mari. Dar, dacă vom aduce fonduri europene, atunci probabil vom avea intrări mai mari de valută, care ar putea să suplinească exporturile și să asigure valuta necesară cu care să putem face plăți la export, fără să mai intervenim în piața valutară, că nu intervine Banca Națională, intervin, prin cerere și ofertă, agenții economici. Unii cumpără, alții vând valută, și în felul acesta creează nivelul cursului de schimb.”

 

Puteți urmăriți declarația de la minutul 09:17 la minutul 12:38:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol