8 mai 2024, 17:21

Interzicerea femeilor pe Muntele Athos. Fecioara Maria, într-o poză din 1903?

Un grup de oameni de știință greci a anunțat în decembrie 2019 la Salonic că a descoperit oase care aparțineau unei femei care a fost îngropată cu secole în urmă în cimitirul mănăstirii Pantokratoros de pe Muntele Athos. Oasele au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare efectuate la podeaua capelei Sfântului Atanasie al Athonitei, unde au avut loc toate înmormântările laicilor care aveau legături cu mănăstirea. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, fragmente de oase aparținând bărbaților. Erau probabil muncitori și personal de sprijin, deoarece călugării au propriul osuar în clădirea principală a mănăstirii.

Dar acesta nu a fost singurul indiciu că interzicerea femeilor pe „Muntele Sfânt”, cu prezența sa creștină continuă de aproape 1.800 de ani, a fost încălcată la un moment dat de o femeie.

Restauratorul Phedon Hatziantoniou, care a condus echipa de experți, a speculat că oasele ar putea aparține unei femei numite Stasha, soția unui proprietar din secolul al XVI-lea numit Barboul sau Barbouli, care locuia la mănăstire împreună cu fiii săi. Rămășițele au fost trimise la laboratoare specializate din Atena pentru examinare ulterioară.

Fecioara Maria, în fotografie?

Fotografia granulată alb-negru, publicată într-un ziar grecesc în 1903, rămâne încă un mister până în prezent, unii călugări susținând că femeia necunoscută din stânga era însăși Fecioara Maria. Figura înclinată seamănă cu o călugăriță ortodoxă îmbrăcată în negru. Este universal cunoscut faptul că femeile nu au voie în niciuna dintre cele douăzeci de mănăstiri de pe Muntele Athos, o regulă care a fost aplicată strict din secolul al IV-lea, când prima mănăstire a fost construită pe peninsulă. După cum spun călugării, singura femeie permisă pe Muntele Athos este Maica Domnului.


Foto: Greek Reporter

Fotografia a fost făcută pe 21 august 1903, după vechiul calendar pe care îl urmează Muntele Athos. Era în ajunul cele de-a „noua zile” anuale a Fecioarei Maria. Călugării săraci se adunaseră și stăteau la coadă pentru a primi de pomană de la ceilalți călugări.  Unul dintre călugări, cu numele religios Gabriel, avea un aparat de fotografiat și dorea să imortalizeze momentul când călugării urmau să se adune pentru a primi milostenia.

În mijlocul tuturor călugărilor adunați, a apărut brusc o femeie misterioasă, în negru. Gabriel a început imediat să facă fotografii, un lucru dificil atunci, pentru că era nevoie de timpi de expunere lungi. Călugării erau convinși că femeia din fotografia granulată era Maica Domnului, care apăruse să-și exprime tristețea și să le arate călugărilor că nu ar trebui să oprească bunele lor lucrări de a face pomană celor mai săraci călugări.

Fotografia a fost ascunsă mulți ani în arhivele Mănăstirii Sfântul Pantelimon, fiind publicată abia în 1997. Pelerinii religioși privesc imaginea ca o confirmare fotografică incontestabilă a unui mare miracol din mănăstire. Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a văzut și a admirat fotografia la una dintre vizitele sale la Muntele Athos.

Cazurile de încălcare a interdicției

Sanctuarul masculin al Muntelui Athos a fost încălcat de 12 ori (cel puțin oficial) din anul 382. Următoarele sunt incidentele în care se știe că s-a întâmplat acest lucru:

  1. În 382, Plakentia, fiica împăratului Teodosie I.
  2. În 1081 și 1108, familii de păstori (peste 300).
  3. În 1345 de Eleni, soția împăratului sârb Stefan Dusan.
  4. În 1404, soția lui Ioannis Palaiologos.
  5. În 1854, un grup de fete care a căutat protecție după răscoala din Halkidiki.
  6. În 1905, tânăra prințesă rusă Tatiana Nikita.
  7. În 1929, Aliki Diplarakou, „Miss Europa” grecească, în timp ce era îmbrăcată cu straie de bărbat.
  8. În 1931, jurnalista franceză Maryse Choisy, care s-a deghizat în marinar și a scris despre experiența ei într-o carte intitulată „O lună cu bărbați”.
  9. În 1948, un grup de femei din Armata Democrată din Grecia care a trecut de pază, în timpul Războiului Civil.
  10. În 1953, profesoara americană Cora Miller.
  11. În 1971, filoloaga franceză Jacqueline Michele și italiencele Luisa Barbarito și Maria Pastterla.
  12. Jurnalista greacă Malvina Karali a fost cea mai recentă femeie care a încălcat interdicția și a intrat pe teritoriul Muntelui Athos, când, așa cum susține ea, a intrat în sanctuar îmbrăcată în straie de bărbat, în anii ’90.

 

Peninsula Muntelui Athos găzduiește douăzeci de mănăstiri unde numai călugării au voie să trăiască și numai bărbații au voie să viziteze. Peste 700 de călugări trăiesc încă pe Muntele Athos, dedicându-și viața rugăciunii, postului, studiului și păstrării multor icoane care se numără printre comorile locului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE