25 aprilie 2024, 20:21

Inundațiile, al 5-lea anotimp al României. Cum ne salvăm de sub ape

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precipitațiile de ieri și de noaptea trecută au produs inundații în 106 localități din 24 de județe, precum și în Municipiul București.

Cum reacționează autoritățile 

Pentru a putea fi cât mai eficienți în vederea salvării sau a evacuării oamenilor, cât și pentru a evacua apa din gospodăriile a caselor disrtuse de viituri, peste 1.600 de pompieri militari cu 470 mijloace tehnice au acţionat în diverse zone ale țării.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Căpitanul Cătălin Ovidiu Chirca – purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ne-a precizat care sunt cele mai afecate zone din țară, unde sunt înregistrate cele mai multe pagube, dar și care sunt principalele măsuri de protecție pe care oamenii ar trebui să le aibă în vedere în astfel de situații.

În primul rând, vorbim de protecția populației și toate aceste măsuri de evacuare a cetățenilor au avut un scop preventiv, tocmai ca să nu fie supuși viiturilor, atunci ei au fost evacuați și duși temporar în altă zonă. În ceea ce privesc locuințele acestora, echipajele ISU acționează cu motopompe, acționează cu diverse utilaje petru îndepărtarea aluviunilor, pentru că în cazul viiturilor sunt aduse foarte multe aluviuni, fie din pădure, fie de pe cursul de apă, care de multe ori colmatează, adică blochează podurile și podețele și astfel nu se poate scurge apa.

Tocmai de aceea noi acționăm pentru îndepărtarea cantităților de nămol care sunt depozitate și aduse de apă în gospodăriile oamenilor. După retragerea apei, la normalizarea situației vor fi realizate niște rapoarte operative transmise de către primarul localității respective, astfel încât să se vadă impactul generat de inundații în cadrul localităților vizate.

În urma acestor inundații, pe lângă pagubele materiale, care s-au înregistrat este important ca cetățenii din aceste localități să nu consume apă din fântâni sau de la rețeaua curentă pentru că aceasta ar putea fi afectată din cauza indundațiilor. Tocmai de aceea recomandăm consumul de apă potabilă într-un regim controlat. Pompierii au și făcut în anumite zone transporturi de apă potabilă și dispunem inclusiv de instalații care să putem să potabilizăm apa pentru localitățile unde este nevoie de așa ceva”, a explicat Cătălin Ovidiu Chirca. 

Sursă Foto: gandul.info

Pagubele produse de inundații și zonele cele mai afectate

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ultimele 24 de ore și mai precis în cursul zilei de ieri, azi noapte și în această dimineață au fost afectate de viituri și de inundații peste 100 de localități din 20 de județe.

„O situație deosebită a fost înregistrată în județul Galați, unde au fost evacuate 165 de persoane din localitatea Corod, unde în urma unei viituri și a creșterilor de debit pe pârâul Corozel niveul apei a crescut atât de mult încât s-a dispus această măsură preventivă de a adăposti acele persoane temporar într-un alt loc. Concomitent cu aceste măsuri de evacuare a populației, pompierii împreună cu autoritățile locale din acea zonă au acționat pe toată durata nopții și în cursul acestei dimineți, pentru supraînălțarea digului de apărare la inundații prin depozitarea unor saci de nisip, care să nu permită trecerea apei., a menționat Cătălin Chirca.

Sursă Foto: gds.ro

„O altă situație deosebită a fost înregistrată și în localitatea Paltin din județul Brașov, unde în cursul nopții din cauza unei viituri au fost evacuări a șase persoane, acestea revenit la casele lor în această dimineață, după retragerea apelor. Alte doup persoane din județul Mehedinți care au fost surprinse de o viitură s-au adăpostit pe o insulă formată în mijlocul apei și au fost salvate de către pompieri. Intervențiile noastre în cursul acestei zile au fost de evacuare a apei din gospodăriile cetățenilor, și nu au fost deloc puține, vorbim de peste 250 de locuințe și aproape 480 de subsoluri și curți”, a mai explicat acesta.

Prognoze meteo actualizate în timp real și notificări RO-Alert

Acesta a mai menționat și faptul că în următoarele zile vor mai exista astfel de fenomene meteorologice extreme, precum ploi, grinidă sau vânt puternic: „pentru sătpămâna viitoare s-a emis o avertizare cod portocaliu, care se extinde pe toată zona de est a țării, dar și partea centrală. Vorbim de Prahova, Buzău, Brăila și județele din nord-estul țării. De asemenea, celelalte juețe, mai puțin zona vestică, se află sub atenționare de cod galben, ceea ce înseamnă că vor fi ploi în continuar, va fi instabilitate atmosferică, va fi vânt puternic și le adresăm rugămintea cetățenilor să urmărească foarte atent prognoza meteo, acestea sunt transmise și în timp real pe aplicația Departamentului pentru Siutații de Urgență.

Este o aplicație simplă care poate fi descărcată gratuit pe toate tipurile de telefon smart, unde sunt transmise toate prognozele. De asemenea, dacă vor fi fenomene violente, autoritățile împreună cu Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor transmite și avertizări prin intermediul aplicației RO-Alert, care este diferită de aplicația DSU și practic fiecare cetățean va primi o alertă în care i se va spune că sunt vizate fenomene extreme în zona respectivă și una două măsuri de protecție”, a mai Cătălin Chirca. 

Sursă Foto: fundatiapentrusmurd.ro

Semnale de alarmă trase de ecologiști

Conform unui document al Agenției Europene de Mediu, schimbările climatice au deja loc și sunt vizibile prin temperaturile crescute, tiparele precipitațiilor schimbate, ghețarii topiți, și creșterea nivelui mediu al mării pe întregul glob.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, vicepreședintele Fundației Eco-civica, Dan Trifu, ne-a explicat care ar fi și cauzele unor astfel de fenomene extreme.

Vremea extremă un posibil efect al schimbărilor climatice

„Este clar că vorbim despre schimbări climatice majore. Ele deja încep să își facă simțită prezența. Singura soluție pentru țările europene, inclusiv pentr România, ar fi împădurirea. Să încercăm să menținem un climat cât mai bun și de asemenea să interzicem cu desăvârșire tot ceea ce înseamnă tăierile de păduri vecine cu versanții. Acest lucru trebuia deja aplicat în România, dar vedeți bine că nu se întâmplă. De asemenea, tot ce înseamnă extrageri de material lemnos să nu se mai facă pe tim ploios pentru că vom crea niște șleauri îngrozitoare prin care puhoaiele vin la vale și atunci ați văzut că distrug localități. În princiupiu să încercăm să îmblânzim puțin schimbările climatice pentru că pe zi ce trece lucrurile se vor agrava. Singura soluție este într-adevăr înverzirea planetei și chiar nu glumim și chiar recunoaștem problema. De asemenea, tot ce înseamnă emisiile de carbon să încercăm reducerea lor urgentă, să trecem la colectarea selectivă”, a mai supus acesta. 

Sursă Foto: romanialibera.ro

Reacție în lanț și din cauza defrișărilor

Defrișările pădurilor reprezintă o preocupare veche a organizațiilor neguvernamentale care atrag atenția asupra acestui fenom necontrolat prin proiecte, proteste și dezbateri. Pe lângă dereglarea ecosistemelor și dispariția multor specii protejate de plante sau animale, acestea pot produce și alte tipuri de pagube. Vorbim despre alunecări de teren, avalanșe și chiar inundații. Mai mult decât atât, nerespectarea prevederilor impuse de autoritățile de protecție a mediului, în vederea construirii de locuințe în apropierea malurilor sau a albiilor râurilor reprezintă încă o cauză a inundațiilor masive.

Sursă Foto: transilvaniareporter.ro

„Defrișările sunt o cauză, dar nu numai în rândul României, ci la nivel mondial. Ca atare, reducerea emisiilor de carbon și împădurirea rapidă a unor suprafețe importante de pe Terra inclusiv în România, pot ajuta la încetinirea acestor schimbări climatice. Mai este un lucru foarte important. O să observați că zonele inundate, ca de exemplu în județul Teleorman, care la orice ploaie majoră se inundă, recent au aprobat construcții chiar lângă albia majoră, chiar în partea inundabilă. Deci, ar trebui să luăm măsuri, să începem să îndepărtăm locuințele care sunt afectate major și care nu mai pot fi construite pe același amplasament. Vreau să atrag atenția asupra luncilor acestor râuri și lunca Dunării. Tot ce au însemnat aceste lunci fie am construit ilegal, fie le-am cultivat cu diferite tipuri de cereale și nu am mai lăsat naturalul să își facă treaba. Acolo era un ciclu permanent, se creau habitate speciale din acest flux și reflux al apei. Luncile sunt foarte importante. Atâta timp cât vom detona, vom canaliza și vom construi în zonele inundabile și în albiile majore ale râurilor, normal că vom avea din ce în ce mai multe pagube. Înainte când se revărsa Dunărea era un lucru natural că de aceea îi spune lunca Dunării sau lunca Mureșului sau lunca Tisei. Dacă acum vin și betonez și construiesc până lângă albia majoră, normal că la căderi masive nu vor mai face față apelor acele canalizări ale râurilor și pârâurilor canalizate și se vor revărsa sau vor rupe digurile. Sunt niște lucruri pe care această lăcomie și corupție nesfârșită din țară agravează tot ce înseamnă schimbări climatice”, a conchis Dan Trifu. 

Sursă Cover Foto: romania-actualitati.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol