24 august 2023, 12:56

Invenție românească premiată la Geneva: cea mai uşoară bicicletă din lume

Inventatorii din judeţul Arad au fost prezenţi recent la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva, iar una dintre atracţii a fost cea mai uşoară bicicletă din lume, creată de Dan Sobol.

Standul Aradului a fost poziţionat chiar lângă cel al Chinei, care atrăgea aproximativ 85% dintre vizitatori, iar o parte dintre aceştia au venit să vadă şi invenţiile românilor.

”Piesa de cea mai mare atractivitate a Aradului o reprezintă bicicleta realizată de Dan Sobol, cea mai uşoară lume, pe care foarte mulţi vizitatori o ridică, o analizează, o admiră.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Ionel Bulbuc, a declarat că va iniţia un program de prezentare a acestei invenţii în toate liceele din judeţ, unde îşi doreşte să organizeze, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, laboratoare de prezentare a invenţiilor şi inovaţiilor arădene, în vederea creşterii interesului tinerilor faţă de acest domeniu”, se arată într-un comunicat al CJ Arad.

În ceea ce îl priveşte pe Dan Sobol, acesta a venit la Geneva cu trei invenţii brevetate. Una este o turbină eoliană dublu rotor contrarotativ cu pale semirigide extensibile ce au suprafaţă şi asimetrie continuu variabilă.

”Turbinele eoliene contrarotative cu pale semirigide extensibile ce au suprafaţă şi asimetrie continuu variabilă sunt destinate instalaţiilor eoliene dar şi altor utilizări.

Sunt prevăzute cu două rotoare contrarotative cu un număr impar de pale, rotoare special concepute a fi ghidaje şi/sau purtătoare a generatorului electric, ansamblu ce se mişcă simetric sub presiunea masei de aer devenind foarte performante funcţional, fără zgomote şi vibraţii, construite cu îmbunătăţirea efectului dinamic prin configurarea palelor şi a carcaselor speciale prevăzute cu voleţi de curgere”, se mai arată în comunicat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol